Čínský čaj, jeden z nejstarších přírodních léků v historii lidstva, magický životabudič a štědrý dar přírody. Číňané jsou v tomto ohledu mistry, následujme proto jejich vědomosti. Ponořte se do následujících textů, které vám poskytnou návod, jak si udržet pevné zdraví, či vyléčit tělesné neduhy.
. 

Čajové lístky Opičí hlavyTai Ping Hou Kui přezdívaný Opičí hlava, případně Opičí čaj, je velmi známý čínský čaj, který pochází z oblasti Žlutých hor (Chuang-šan), konkrétně pak z provincie An-Chuej, vesnice Hou Keng. Zde se začal pěstovat již okolo roku 1900 z lokálního čaje Jian Cha. V okolí je hustý prales, kde jsou téměř 365 dní v roce na denním pořádku mlhy. Díky tomu, že jsou zde ideální podmínky pro pěstování, produkuje se tento lahodný čaj ve velmi vysoké kvalitě. Díky své kvalitě a specifické chuti získala Opičí hlava mnoho ocenění (např. Panamsko-pacifické výstavě v roce 1915 nebo ocenění „Král čajů“ na výstavě China Tea Exhibition v roce 2004).

Čaj mraků a mlhyČaje typu Yun Wu jsou známy již od dynastie Song, kdy se řadily k čajům císařským. Po sběru, který se provádí časně z jara, se lístky čaje dvakrát tepelně zpracovávají. Jednou před ručním svinováním, jednou po něm. Díky tomuto způsobu zpracování získají příčně rolované listy svou tmavě až šedavou, matně kovovou barvu a typické aroma. Nálev čaje Hua Ding Yun Wu má jemně nahořklou chuť, která vydrží v ústech dlouhou dobu poté, co čaj ochutnáte. A výrazné, ovocné aroma, připomíná švestkovou pálenku.

Čaj Sněžný drakXue Long pochází z jižní části provincie Yunnan. Zde se pro jeho výrobu používají čajovníky vysoko v zdejších horách. Podle jedné z hor (Sněhová hora Jadeitového draka) má také částečně svůj název. Samotný nejvyšší vrchol pohoří má 5596 m a nikdy nebyl slezen. To už by byl dobrý domov pro draka. V horách se nachází spousta kvalitních čajovníků, ale pro čaj Xue Long se používají pouze ty nejmladší části z nich, jež jsou opravdovou potěchou jak pro oko, tak posléze i pro Vaše chuťové buňky! Jen pár lístků vám zajistí absolutně uspokojující šálek čaje.

Čaj Zelené jezeroSvůj název dostal čaj podle barvy zpracovaných lístků a oblasti, kde se pěstuje. Pěstuje se v provincii Ťiang-su, konkrétně pak v těsné blízkosti slavného jezera Tai Hu (třetího největšího sladkovodního jezera v celé Číně). Smaragdově zelené a jemné, pučící lístky, se v této provincii sbírají brzy na jaře a jsou lehce podélně svinuty. Díky tomu, že se lístky deenzymují v páře, získává nálev čaje Tai Hu Lu jemnost charakteristickou pro japonské čaje. Deenzymace se provádí metodou zvanou Tamaryoku, která se používá například pro výrobu známého japonského čaje Tamaryokucha.

Lu Xue YaLu Xue Ya má své kořeny v čínské provincii Fujian, konkrétně pak v Tai Lao Shan ve výšce 800 metrů nad mořem. Zde se sbírá pouze tři měsíce v roce – a to v měsících dubnu, květnu a červnu. Jen tak si lístky zachovají své charakteristické jemné aroma. Ručně sbírané lístky by měly být drobné, podélně lehce svinuté, zbarveny do smaragdově zelené a mít svěží aroma. Takové lístky jsou následně zpracovávány tradičním způsobem. Podobně jako u Fukamushi Sencha se i Lu Xue Ya deenzymuje napařováním. Tím si čaj získá velmi jemnou chuť, která by se dala přirovnat k japonským čajům.

Yin YaJiž při prvním doušku Yin Ya naše chuťové buňky zažijí jemnou a zároveň silnou chuť čaje, které jsou v dokonalé harmonii. Vůně čaje je výrazná, s jemnými podtóny oříšků. Nálev má světle žlutozelenou barvu. Čaj Yin Ya je složen z kulatých, pevných, rovných a stejně dlouhých tipsů. Tipsy o délce 1,5 nebo 2,5 centimetrů se sbírají brzy na jaře, v období před známým čínským festivalem zvaným Ching Ming. Po pracné ruční sklizni se suší, válcují a dále zpracovávají tradičním, celá desetiletí prověřeným způsobem.

Long SheDůležité při sklizni je, aby lístky nebyly mechanicky či jinak poškozené a byly nejlépe stejně dlouhé. Zkrátka, všechny musí být na pohled krásné a dokonalé. To může být v některých případech problém, protože v oblasti Zhejiang se často vyskytují silné deště, které mohou čajovníky poškodit. Nasbírané pupeny a lístky se nejprve ručně rolují, aby byly jemné, a následně se ručně lisují a suší ve speciální pánvi. Díky tomuto způsobu zpracování mají lístky a pupeny čaje Long She svůj charakteristický, zploštěný tvar a lesk.

Zlatá opicePochází z provincie Fujian, kde je ručně sbírán každé jaro. Je to čaj vynikající kvality, typický většími čajovými lístky, spíše rezavými než černými, s velkým obsahem ochmýřených zlatavých tipsů, podle kterých snad tento čaj získal i jméno. Tvarem zpracovaných lístků se podobá oblíbené zelené či bílé opici, odtud tedy podobnost v názvu. Kdo tento čaj ochutná, většinou si jej zamiluje pro jeho výtečnou plnou až hutnou chuť, která je vskutku pestrá. Chuť čaje vás překvapí, je to něco naprosto jiného, než co jste doposud ochutnali.

Xiang Cha čaj Xiang Cha se pěstuje na jihovýchodním pobřeží Číny v provincii Fu-ťien. Hornaté pozemky a subtropické podnebí jsou ideální podmínky pro jeho pěstování. Řadí se mezi jedny z nejkvalitnějších zelených čínských čajů, a to nejen díky jeho blahodárným účinkům na zdraví, ale především pro jeho netradiční aroma. Každý milovník čaje by měl tuto odrůdu rozhodně vyzkoušet. Tento čaj se vyrábí z pupenů čajovníků sklízených na jaře a patří mezi jeden z nekvalitnějších zelených čajů. Zelený voňavý čaj má rovněž výtečné uklidňující účinky.

Mao JianMao Jian se řadí mezi vizuálně nejkrásnější čaje vůbec. Jeho dlouhé, tenké listy s přirozeným půvabem a barvami tlumené šalvěje a stříbrné, si jistě zamilujete!

Vy a jistě i vaši hosté jej jistě zahrnete slovy chvály a obdivu. Po požitku pro vaše oči přichází i požitek pro váš čich. Vůně listů je sladká a svěží s lehkou stopou travnaté či chřestové svěžesti. Samotný nápoj má výrazně světlou až průzračnou barvu.