Tai Ping Hou Kui přezdívaný Opičí hlava, případně Opičí čaj, je velmi známý čínský zelený čaj, který pochází z oblasti Žlutých hor (Chuang-šan), konkrétně pak z provincie An-Chuej, vesnice Hou Keng. Zde se začal pěstovat již okolo roku 1900 z lokálního čaje Jian Cha. V okolí je hustý prales, kde jsou téměř 365 dní v roce na denním pořádku mlhy. Díky tomu, že jsou zde ideální podmínky pro pěstování, produkuje se tento lahodný čaj ve velmi vysoké kvalitě. Díky své kvalitě a specifické chuti získala Opičí hlava mnoho ocenění (např. Panamsko-pacifické výstavě v roce 1915 nebo ocenění „Král čajů“ na výstavě China Tea Exhibition v roce 2004).
Chuť čaje Tai Ping Hou Kui potěší chuťové pohárky nejednoho znalce čajů. Nálev má světlou, zelenožlutou barvu a charakteristickou trávovitou, lehce ořechovou chuť s jemným ovocným podtónem. Dozvuk je dlouhotrvající, příjemně sladký.
Ze zdravotního hlediska je Tai Ping Hou Kui výborným pomocníkem při boji s vysokým krevním tlakem, zažívacími problémy, zvýšenou hladinou cholesterolu a nadváhou. Díky svým antioxidačním a detoxikačním účinkům podporuje dlouhověkost.
Má ochlazující vliv na lidský organismus, doporučuje se proto pít v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží. Nezanedbatelné nejsou ani jeho účinky na lidskou mysl, protože odbourává stres, navozuje pocit pohody a pomáhá zvýšit soustředěnost a bdělost. Vzhledem k vysokému obsahu fluoridů je vhodnou prevencí před vznikem zubního kazu.
Příprava: Pro přípravu 250 mililitrů nálevu budete potřebovat jednu vrchovatou čajovou lžičku lístků Tai Ping Hou Kui. Voda, kterou je přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 85°C. Doba louhování pro první nálev by měla být 3 až 4 minuty. Tai Ping Hou Kui nemá tendenci v nálevu hořknout. S dalšími nálevy se čas pro louhování prodlužuje přibližně o 1 minutu. Celkem lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti. Chcete-li potěšit nejen chuťové pohárky, ale také zrak, doporučujeme připravovat tento čaj v předem vyhřáté skleněné konvičce. Chuť čaje nejlépe vynikne, pokud před jeho popíjením sníte kousek chleba, který neutralizuje chutě v ústech.
Tip: Tai Ping Hou Kui lze zalít i chladnou vodou. Doba louhování by se měla pohybovat okolo 10 minut. Získáme tak ovšem pouze jeden nálev.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit