Čínská kuchyně a recepty
Uvařit si výtečné čínské jídlo si žádá nejen kuchařskou trpělivost, ale také touhu proniknout do tajů exotické kuchyně. A proč je „čína“ tak pestrá? Kouzlo spočívá ve zpracování všech částí plodin i zvířecích těl… ano, pro někoho možná nezvyklé, pro jiného třeba hororové. Ať tak nebo tak, čínská jídla mají své nesporné kouzlo a neopakovatelnou chuť. V této kategorii naleznete spoustu receptů, ať jste zkušený kuchař, nebo jen nadšený začátečník.
Hubnutí bez hladu
Tradiční čínská medicína ctí své ojedinělé a výjimečné názory, ač pro některé západní lidi mohou být dokonce nepochopitelné. Dvě věcí jsou pro nás stále fascinující. Jak před tisíce lety mohli Číňane vypracovat tak rozsáhlou a zároveň celostní teorii fungování lidského organizmu a přijít na recepty co léčí do dnes? Právě o řešení moderního problému nadváhy a o zdravém stravovaní dle principů tradiční čínské medicíny budou následující řádky.
Čínská kuchyně je pestrá co do chutí i používaných receptů. Z masa je v receptech nejčastěji zastoupeno hovězí a vepřové maso, kachna a kuře. Ať si říká kdo chce, co chce, kuře je jedno z nejlepších jídel, které se navíc dá připravit stokrát jinak: Kuře na soli, kuře ala kachna, kuře plněné rýží, kuře floretinské či španělské, na zelenině či na másle, nadívané zelím jako kachna, bez tuku, s tukem, prostě fantazii se meze nekladou.
Nudle a Čína jdou neodmyslitelně ruku v ruce celá staletí. Každý z nás někdy jedl čínské nudle s kuřecím masem, nebo se někdy alespoň pokusil získat recept a něco takového si uvařit. Málokdo ovšem ví, kde začíná cesta čínských nudlí, jak se vyrábějí nebo kolik máme druhů. Dříve šlo o skutečné umění a ne každý zvládl vyrobit správné nudle. Vědecko-technická revoluce ovšem zasáhla i do kulinářství a nudle se již většinou nevyrábějí ručně.
Čínská kuchyně je jednou z nejstarších na světě. Je známa pro svou širokou škálu chutí a jednoduchou přípravu. Krom vynikající chuti je i velice zdravá.
Čínští kuchaři jsou nejen umělci, ale i ve své podstatě taoisté.
Uspokojení všech pěti smyslů.
Čína je prazvláštní země a to platí i pro její kuchyni. Jídlo totiž nemá za úkol pouze zasytit, ale může jít o způsob, jak se přiblížit bohům, nebo se jim dokonce zavděčit.
V Číně jídlo i uzdravuje, příkladem může být například kustovnice čínská, což je doslova zázrak medicíny a lidé, kteřý ji konzumují se skutečně dožívají vysokého věku.
Číst dál …Čínské jídlo na tisíc způsobů! Někdy může i léčit!
Myslíte si, že cukroví patří ke slavení vánočních svátku odjakživa? Omyl, vánoční cukroví se v českých zemích začalo péct až po roce 1800. Do té doby samozřejmě děti také dostávaly v době svátků cukroví, tehdy šlo ale spíše o sušené ovoce, ze kterého se vyráběly hračky, které se na konci svátku jedly.
Když už se rozhodnete si toto jídlo uvařit, nelze se nezmínit o významu brokolice. Strukturou se podobá květáku, barvou spíše tmavšímu zelí. Však se z něho také v Evropě, kde rostlo zelí divoké, brokolice vyvinula. Ty, kteří dbají o štíhlou linii či zdravou výživu, ať už jako prevenci či dle hesla „jídlo jako lék“, bude zajímat, že brokolice je pravou studnicí zdraví. Obsahuje tolik vitamínů a minerálů, že jejich vyjmenování by zabralo více času, než celý recept na toto jídlo. Zmiňme jen ty vitamíny, které jsou nejdůležitější pro tělo.
Pokud tuto bleskovou pochoutku připraví své rodině muž, bude možná bez milosti odsouzen k doživotnímu vaření. Taková je to dobrota. A výhodou je, že všechny suroviny koupíte pod jednou střechou – v marketu, za pár korun. Pokud si někdo chce doporučené pomazánkové máslo vyměnit za obyčejné, nebo za sádlo, přidat pár žampionů či bazalky, je to možné, žádný problém. Takže dle libostí a za půl hodinky si už můžete pochutnávat na výborném jídle, které si hned napoprvé zamilujete.
V Číně žije asi 0,3 % Mongolů. Jejich hlavním pokrmem v dobách, kdy kočovali, bylo skopové maso a brambory. Na výběr toho o mnoho víc neměli. Typickým jídlem pro tuto skupinu byl guláš ze skopového masa. Dnes si ke skopovému můžete jako přílohu objednat či doma si dopřát, kromě obligátních brambor, na co máte chuť. Knedlíky, pečivo i rýži. Zajímavý je v čínské kuchyni způsob přípravy rýže. Když se nám doma rozvaří a je slepená, říkáme, že se nám nepovedla.
V čínské kluchyni jsou nejvíce používána játra hovězí a kuřecí. Překvapením pro někoho může být sdělení, že játra jsou z výživového pohledu řazena mezi jedny z nejzdravějších a nejdietnějších potravin se spoustou vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Například 100 gramů jater obsahuje 8 - 21 g bílkovin, ale jen 4 gramy tuku. Výjimkou jsou však játra husí, v čínské kuchyni hojně využívaná, která jsou sice řazena mezi delikatesy, jenže obsahují až 15 % tuku. Co takhle si uvařit opravdovou delikatesu – játra po sečuánsku?
Pekingská kuchyně si vzala z nejslavnějších čínských tradičních kuchyní jen to nejlepší. Tak trochu z kantonské, něco ze sečuánské i shandongské. Zachovala si však jednoduchost a lehkost jídel. Jako přílohy jsou oblíbené různé chleby, nudle, převažuje však opět oblíbená rýže. K základním surovinám pak patří samé dobroty, jako jsou cibule, ocet, nechybí trocha mouky, z masa drůbež a jehněčí. V Pekingu totiž žije hodně muslimů, proto se v této kuchyni skoro nevyskytuje vepřové ani hovězí.
Kuřecí, hovězí či slepičí vývar si leckdo představuje jako čirý vývar bez zeleniny, jen s domácími nudlemi, který má za úkol „vypařit” a připravit žaludek na hlavní jídlo. Ne tak Číňani. Nejenže polévku jedí jako poslední chod domácího menu, ale do kuřecího vývaru nacpou kromě nám známé kořenové zeleniny i houby a koření, které my známe jen jako přísady do zeleninových polévek. Třeba takovou brokolici. Což o to, tahle zelenina je dobrá a víc než zdravá. Snižuje riziko rakoviny, je vhodná jako prevence srdečních chorob a těch vitamínů co obsahuje!
Číst dál …Čínská polévka s brokolicí a rýžovými nudlemi, 中国西兰花汤
Ten, kdo nemá rád dlouhé vaření, si čínskou kuchyni chtě nechtě oblíbí. Ne proto, že bychom tak zvanou čínu připravovanou doma odflákli. To ne! To by si tato kuchyně nezasloužila. Je to proto, že čas strávený u sporáku je díky rychlé tepelné úpravě jídel – vaření či smažení – mnohem kratší. Jak jistě víte, Číňané používají k vaření pánev wok, ať už se jedná o kuchyni z jakékoli čínské oblasti. Při slově svíčková se vám možná vybaví dlouhé hodiny strávené u plotny. Jenže, dneska si uvaříme čínskou svíčkovou, neméně chutnou, než je ta naše, a to podstatně rychleji.
Strana 1 z 3