Kuřecí prsíčka v medové omáčceJak už název napovídá, jedná se o pokrm jemně nasládlý s mírným použitím koření, jak velí kantonská kuchyně. Protože se k čínským pokrmům místo příborů používají hůlky, jsou maso i ostatní suroviny krájeny na kousky, aby se jimi připravené jídlo dobře nabíralo. Pokud obětujete asi hodinu až hodinu půl času k přípravě kuřecích prsíček na medu, pustíme se do toho! Medové, nasládlé omáčky hrají v čínské kuchyni zvláštní a nezaměnitelnou roli. V kombinaci s masem, zeleninou nebo houbami může být skutečně výborná.

Přestože u nás na podobné kulinářské výstřelky nejsme příliš zvyklí a receptů s medovými omáčkami není v českých kuchařkách mnoho, brzy si kantonskou kuchyni velmi zamilujeme. Vyzkoušejte a uvidíte!

Ingredience:
4 vykostěná kuřecí prsíčka bez kůže
jedno asi po 200
250 g předvařené dlouhozrnné rýže
15 g másla
1 lžíce olivového oleje
250 g oloupané cibule (perlovky)
3 středně velké očištěné mrkve nakrájené na kolečka
velká očištěná cuketa nakrájená na plátky
šťáva a jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče a 1 citronu
4 lžíce medu, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku
1 lžíce oloupaného a nastrouhaného kořene zázvoru
půl lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř
čerstvá řeřicha potoční a na proužky nakrájená pomerančová kůra na ozdobení


 Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve velkém žáruvzdorném kastrolu rozehřejeme máslo a olej a kostky kuřete na něm během asi 3 minut po každé straně lehce opečeme. Pak maso vyjmeme a odložíme na talíř. Na mírném ohni v kastrolu asi 10 minut dusíme cibuli, mrkev a cuketu. Pomerančovou a citrónovou kůru a šťávu smícháme s medem, hořčicí, česnekem, zázvorem, solí a trochou pepře. Kuře vrátíme do kastrolu a přelijeme ho medovou směsí. Přivedeme do varu a odstavíme kastrol z plotny. Zakrytý kastrol dáme do trouby a 50 minut pečeme, přičemž kuře často přeléváme omáčkou. Po 25 minutách dáme vařit rýži. Jakmile je kuře propečené a rýže hotová, přeneseme kuře se zeleninou doprostřed servírovací mísy. Kolem rozložíme rýži, vše ozdobíme řeřichou a pomerančovou kůrou a podáváme.

Kdo nezvládá hůlky, může klidně jíst příborem.

Dobrou medovou chuť.

Kuřecí prsaMedová kuřecí prsaKuřecí prsíčka v medové omáčce