Treska s rýžíPři návštěvě Číny vás v některých restauracích, když si objednáte něco z kantonské kuchyně, může překvapit způsob podávání objednaných jídel. Přinesou vám je v jedné míse, v množství podle počtu osob u stolu. Každý si pak dle libosti nabírá. Kdo se s takovým způsobem stolování už setkal, dá za pravdu těm, kteří říkali, že se naservírované jído, co se množství týče, nedalo ani sníst. Pokud si v čínské restauraci objednáte tresku s rýží, překvapí vás zvláštní kořeněná chuť. Je to kardamon, jinak zvaný egyptský či mouřenínský pepř.

Jedná se o orientální koření původem z Guatemaly. Někde jej přidávají i do kávy či čaje. U nás se špetka přidává do perníčků a koláčků.

My si dnes připravíme tresku s rýží sami; pokud kardamon nemáte k dispozici, lze jej z nouze nahradit zázvorem.

Ingredience:
půl lžičky kardamonu
4 vejce na tvrdo
500 g mražené tresky
300 g rýže
4 dl vody nebo vývaru
4 lžíce nasekané petrželky
2 lžíce oleje
1cibule


Postup přípravy:
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Kousky ryby podle potřeby očistíme. Ve woku rozehřejeme olej a na něm orestujeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli do zesklovatění, pak přimícháme dobře propláchnutou rýži. Za stálého míchání ji necháme 5 minut dusit. Poté poklademe na rýži kousky ryby a dusíme pod pokličkou dalších 10 minut. Pak lehce ochutíme solí a pepřem. Na rybu poklademe čtvrtky uvařených vajec, posypeme nasekanou petrželkou a podusíme dalších 5 minut. Podle potřeby rýži občas podlijeme vodou či vývarem. Sůl a pepř podle chuti.

Je na vás, zda toto jídlo budete podávat na společné míse, či jednotlivě členům rodiny na talířích. Chutnat vám bude tak i tak.

Treska s rýží bude chutnat celé rodiněTreska se dá podle čínských kuchařek připravit na mnoho způsobůUvařte si tresku s rýží