V dávné minulosti bylo v Číně zvykem pohostit návštěvu nudlemi, jakožto tradičním jídlem. Číňané si hostů velice vážili a tak věřili, že nudle zajistí, aby jim host rychle neodešel. Tradice přetrvala a v čínské kuchyni se rýžové nudle objevují na jdelníčku často. A nejen v ní. V našich marketech jsou k dostání tři druhy těchto nudlí. Jako zavářka do polévek a dva druhy širokých jako příloha k pokrmům. Mají nejen tu výhodu, že se povaří krátce – asi dvě minuty, ale jsou také zdravé a velice chutné.
Čeští jedlíci jsou sice zvyklí na jiný druh těstovin, tradiční české nudle a italské špagety, presto se však čínské těstoviny dostávají stale vice do povědomí. A pokud holdujete čínské kuchyni, rozhodně byste si neměli nechat ujít recept, jehož jsou nudle nedílnou součástí. Dnes se naučíme, jak připravit vynikající a nenáročné čínské nudle, a to na kantonský způsob, které poslouží jako výživné, chutné a syté jídlo pro celou rodinu.
Ingredience:
Široké ploché nudle
kuřecí maso
šunka
hlávkové zelí
černé houby
vývar
konzervovaný bambus
olej
sůl
glutasol
petrželka
bílý pepř
solamyl
Postup přípravy: Nudle uvařené ve slané vodě propláchneme a na sítu necháme okapat. Na rozpáleném oleji je v pánvi opečeme a přendáme do vyhřáté mísy. Pak vložíme do oleje na kostičky nakrájené hlávkové zelí, zalijeme vývarem a zamícháme. Přidáme bambus, na nudličky nakrájené uvařené kuřecí maso, šunku a namočené černé houby (nahradit je můžete hlívou ústřičnou). Osolíme, přidáme trochu glutasolu, bílý pepř a zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě. Dusíme do měkka. Nudle přelijeme hotovou směsí a ozdobíme nasekanou petrželkou.
„Žádná jiná kuchyně na světě nám nedá z mála tolik blaženosti,“ prohlásil o čínské kuchyni cestovatel Marco Polo. Až kantonské nudle ochutnáte, jistě mu dáte za pravdu.
Dobrou chuť.