Jedno z čínských náboženství je buddhismus. Tomu se příčí jakékoliv násilí, včetně zabíjení zvířat. Proto se budhisté snažili maso nahradit, například bílkovinou ze soji. Jejich fantazie šla tak daleko, že dokázali ze sojového masa a zeleniny vytvořit napodobeninu kachny, kuřete, dokonce i mořských ryb. Ke konci devadesátých let, kdy se otevřely hranice a s nimi i trhy, začalo sójové maso pronikat i k nám. Výrobky ze soji se staly vítanou změnou na jídelníčku lidí, kteří z různých důvodů musí, nebo chtějí, držet dietu.
Pokud ale nejste vegetariány, či nedržíte žádnou z diet, ať zdravotních nebo pro štíhlou linii, můžete klidně kombinovat rostlinné maso s masem žvočišným, a to bez ztráty chuti. V podstatě lze říci, že existují dva typy lidí – ti, kterým sójové maso nechutná a považují ho za obyčejnou náhražku masa pravého, a ti, kteří si sójové maso oblíbili a s chutí si ho dají. Pokud patříte do skupiny číslo dvě, pak jste tady naprosto správně. Dnes si připravíme pokrm pro 4 osoby ze surovin lehce dostupných na našem trhu.
Ingredience:
100 g pekingského sójového masa
200 g žampionů
1 cibule
3 lžíce oleje
mořská sůl
kmín
Solčanka (zeleninové ochucovadlo s mořskou solí)
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice
Postup: Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu a scedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou omáčku a hořčici.
Dobrou chuť.