V západní části Číny se nejčastěji potkáme se sečuánskou kuchyní. O lidech žijících v této provincii se říká, že jsou ostří a vroucí jako jejich pálivá jídla. Mnohá jídla této kuchyně už známe – kuře či kachna po sečuánsku, kung-pao s oříšky, nakyslá sečuánská polévka s vepřovým masem… Ten, kdo má rád pokrmy s hodně česnekem, chilli, sojovou omáčkou z černých bobů, speciální směsí pálivého koření, prostě „papula hurá”, si pochutná. Ten, kdo má rád méně kořeněná jidla, bude prostě s kořením šetřit. K masu po sečuánsku přejeme dobrou chuť.
Ingredience:
2 ks kuřecích křídel
2 ks vepřových kotlet
½ kg hlívy ústřičné (lze nahradit žampiony, ale má to jinou chuť)
1 střední mrkev
1 střední cibule
½ větší okurky hadovky
¼ kg čínského zelí
4 stroužky česneku
sojová omáčka hustá
kajenský pepř mletý
tabasco
kari
houbové koření
cukr
sůl
olej
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostky cca jedenapůlcentimetrové nebo na nudličky. Dáme do misky spolu s trochou oleje, velkou lžící sojovky, lžičkou kari a houbového koření a pepře. Necháme marinovat minimálně 2 hodiny v chladničce. Mezitím nakrájíme zeleninu: Mrkev na tenké 2milimetrové plátky, cibuli rozloupeme po slupkách a nakrájíme na čtverečky, to samé uděláme s čínským zelím, ale používáme jen bílou dužinu (zbytek se hodí na salát ), okurku na kostičky a česnek na plátky. Postup přípravy: Uděláme si zeleninový vývar. Do kastrolku s 0,2 l vařící vody s trochou soli, houbového koření a pepře povaříme napřed česnek s mrkví, asi 3 minuty, poté přidáme cibuli a zelí a vaříme další 2 minuty.
Vypneme a doplníme okurkou. Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahneme marinované maso, po chvilce přidáme nakrájené houby a podlijeme vývarem ze zeleniny. Přidáme ještě pár kapek sojovky, trochu pepře a houbového koření a dusíme maso cca 5 minut do měkka. Přidáme pár kapek tabasca a lžičku cukru a zprudka vaříme za stálého míchání, aby nám cukr trochu karamelizoval. Vypneme, přidáme podušenou zeleninu. Omáčka by měla být středně hustá, trochu nasládlá a lehce ostrá. Příloha rýže.
Mňam!