Ze západní Číny z provincie S´-čchuan se do světa rošířila tak zvaná sečuánská kuchyně. Její stopy vedou do daleké historie, k dobám vládnutí dynastií Čchin a Chan (v letech 221 - 195 př. n. l.). Číňané mají k jídlu velmi kladný vztah. Potrpí si na soulad vůně, chuti, barev, a také na dokonalé servírování. Sečuánská kuchyně si navíc potrpí na omáčky a pasty ostré chuti. Mezi známá jídla této kuchyně patří například nakyslá sečuánská polévka s kousky vepřového masa, oblíbené kung-pao s burskými oříšky, kuře či kachna na česneku po sečuánsku.
Přestože pod sečuánskou kuchyní si většina z nás nepředstaví klasickou čínu, jak ji známe, rozhodně doporučujeme ji vyzkoušet. Můžete od ní očekávat čisté a rozličné chutě, které do sebe dokonale zapadají a žádného gurmána tak nenechají chladným. Husa na česneku, kterou si dnes uděláme, a vy ji ochutnáte, patří k opravdovým pochoutkám.
Tato kuchyně je velice extravagantní, své místo zde mají například i pro nás (asi) nemyslitelné dušené medvědí tlapy - které jsou mimochodem skutečnou lahůdkou. Hojně používají mušle, tofu nebo krevety. A nyní už k samotné huse:
Ingredience:
400 g husího masa
150 g zelí
50 g bambusových výhonků
30 g máčených černých hub
1 paprikový lusk
2 stroužky česneku
3 lžíce sádla
plátek zázvoru
1 vejce
1 lžička máčeného škrobu
sůl
1 lžíce vína šao-sing
1 lžička sojové omáčky
půl šálku vývaru
1 lžička octa
půl lžičky wei-su
několik kapek červeného oleje
1 lžička cukru
pažitka a stroužek česneku na posypání
Postup:
Na tenké nudličky nakrájíme hlávkové zelí, konzervované bambusové výhonky, česnek, zázvor a paprikový lusk. Máčené černé houby rozsekáme na drobno. Vykostěné husí maso nakrájíme na větší nudličky a smísíme s vejcem, máčeným škrobem a solí. Vložíme do pánve s rozpáleným sádlem, orestujeme a spolu s krájeným zelím na prudkém ohni mícháme. Asi po 1 minutě přidáme bambus, paprikový lusk a černé houby.
Vše zastříkneme vínem, octem a ochutíme cukrem. Po krátkém dušení přimícháme zázvor, česnek a zalijeme vývarem. Dochutíme sójovou omáčkou a wei-su. Před dokončením zakápneme okraje pánve červeným olejem.
Hotovou porci posypeme drobounce sekaným česnekem s pažitkou.
A protože i číňané k jidlu pijí pivo, a k huse se víc než hodí, tak nejen dobou chuť, ale i na zdraví!