Čínská kuchyně má snad nejdelší historii na světě. Levou zadní předčí i tu francouzskou nebo italskou, a to nejen počtem receptů, ale i různorodostí. Tolik chutí, barev a vůní spatříte těžko jinde, než právě v čínské kuchařce. Jedna z nejvýznamnějších kuchyní je takzvaná kantonská. A taková kantonská kachna patří mezi nejvybranější pochoutky vůbec! Vsaďte se, že tak dobrou kachnu jste ještě nikdy nejedli. Díky tomuto receptu na vás čeká maso mnoha vůní, které budete chtít okusit znovu a znovu. Máte na ni chuť? Uvařte si ji, jistě to zvládnete.
Kantonská kuchyně se proslavila svou originalitou, a to už od dob vlády dynastie Tang. Číňané zde používají nejrůznější druhy masa (i takové, které jsou pro nás, Evropany, nepřípustné), pestrou, exotickou zeleninu, převládají zde spíše zdravější omáčky, nepříliš mastné a tučné. V provincii Guangdong se nachází hlavní město Guangzhou, které cizinci znají právě pod názvem Kanton. Bylo centrem veškerého obchodu, a tak se stalo domovem různých národností včetně muslimů. Projdete-li se ve zdejších uličkách, nakoupíte na trzích tolik čerstvých ingrediencí a masa, že budete skutečně nadšeni. Kantonskou kachnu zde seženete také. Kvůli oběda však zřejmě letenku do Číny kupovat nebudete, dnes si tedy vystačíme s obyčejnou, českou kachnou, kterou připravíme podle kantonského receptu.
Když turisté říkají „čínská kuchyně”, mají na mysli kuchyni kantonskou, kterou považují za nejlepší. Její pokrmy jsou mírně nasládlé, málo kořeněné, zato se ve velké míře používají sojové omáčky a dochucovací pasty. Ne proto, aby se přebila chuť pokrmu, jak se může na první dojem zdát, ale právě z opačného důvodu. Umí to tak, že chutě dokonale podtrhnou, zvýrazní tak, aby byly ještě silnější. Co budete potřebovat na přípravu kantonské kachny?
Ingredience:
1 kachna
15 dkg libového a 5 dkg tučnějšího vepřového masa
5 vodních kaštanů
1 cibule
10 loupaných jedlých kaštanů
1 lžíce zázvorového vína
3 lžíce lososových jader (dají se zakoupit v plechovce)
5 dkg bambusových výhonků
2 mořská ouška (mušle)
Postup přípravy: Na pánvi orestujeme vepřové maso nakrájené na kostičky a všechny uvedené přísady. Touto směsí plníme kachnu, zašijeme a přerušovaně osmažíme do zlatova. Osmahnutou kachnu dáme do většího hrnce, zalijeme vývarem a dusíme 2 hodiny. Hotovou kachnu podáváme s dušenou zeleninou a houbami (i jiným dle chuti)..
Dobrou chuť.