nudleNudle a Čína jdou neodmyslitelně ruku v ruce celá staletí. Každý z nás někdy jedl čínské nudle s kuřecím masem, nebo se někdy alespoň pokusil získat recept a něco takového si uvařit. Málokdo ovšem ví, kde začíná cesta čínských nudlí, jak se vyrábějí nebo kolik máme druhů. Dříve šlo o skutečné umění a ne každý zvládl vyrobit správné nudle. Vědecko-technická revoluce ovšem zasáhla i do kulinářství a nudle se již většinou nevyrábějí ručně.

nudleNikoho z nás zřejmě nepřekvapí, že v Číně, pramáti nudlí, najdeme nejvíc druhů čínských nudlí na světě. Číňané je konzumují celý rok, každý den a při jakékoliv příležitosti. Pravdou je, že výrobou nudlí už se dnes nikdo nezdržuje, tyto těstoviny prostě zakoupí v obchodě. Platí ale jedno pravidlo, při oslavách nebo důležitých událostech by na stole měly být vždy nudle vyráběné ručně. Rozdíl sice nikdo nepozná, ovšem na toto pravidlo si Číňané potrpí, vždyť je to otázka cti jejich domu.

Nudle mohou být čímkoliv!

Právě proto, že nudle se v Číně vyskytují tak dlouho a urazily neskutečně dlouhou vývojovou cestu, můžeme jimi nahradit snad každý chod. Zajímavé je, že nudle prochází napříč generacemi a milují je snad všichni, v Číně ani nenalezneme období, ve kterém by nudle omrzely.

čínské nudle

Nudle Stir Fried - tento pokrm se skládá výhradně jen z nudlí a patří na každodenní jídelníček. V lepším případě vyrobené nebo kupované nudle se opraží na oleji, může se přidat koření dle chuti a jídlo je hotové. Do tohoto jídla se také může přidat restovaná zelenina, ale platí, že do nudlí Stir Fried nepatří maso.

Nudle do polévek – Čínské nudle bývají často součástí polévek. V Číně neexistuje polévka, do které by nebylo možné přidat čínské nudle. Zde jsou nejideálnější sušené nudle.

Nudle s masovou omáčkou – Pokud si do vyhledavače zadáte čínské nudle recept, pak jistě zjistíte, že internet je doslova plný receptů na nejrůznější omáčky k čínským nudlím. Pokud rádi experimentujete, pak směle do toho, protože ani omáčkám k čínským nudlím nejsou kladena žádná pravidla a můžete tak dát průchod vlastní fantazii. Omáčky mohou být ostré, sladké, zeleninové a tak dále.

Nudle se sojovou omáčkou – I tato chudší varianta je běžná. My si možná neumíme představit hlavní chod v tak úsporném provedení, ale přiznejme si, kdo z nás kdy jedl skutečně čínské nudle?

Čínské nudle jako obloha – Dostáváme se k další variaci, které nejsou kladeny meze. Nudle se jí naprosto ke všemu, od kuřete, kačeny, hub, grilované zeleniny až po plody moře, nebo dokonce uzené ryby.

Jiný kraj, jiné nudle

Během staletí se v Číně objevilo neskutečné velké množství druhů nudlí. Oblast, ve které vznikly, jim většinou dala i nějakou tu charakteristickou vlastnost.

nudle výrobaŘeka Jang-c dělí Čínu na severní a jižní část. Jižní část není ani tak charakteristická druhovou rozmanitostí nudlí, jako spíš množstvím příloh a omáček. Právě jižní části Číny vděčíme za nudle na stovky způsobů, odtud také pochází specifické názvy nudlí, které bývají odvozeny od názvu dalších surovin v omáčkách. Na jihu se tedy na nudle dívají spíše jako na přílohu než jako na základ jídla. Základem jihočínských nudlí je rýžová mouka. Na jihu se nudle jedí spíše jako zákusek, nebo drobnost mezi hlavními jídly.

Severočínské nudle jsou spíše uměním. Nudle se zde vyrábějí často ručně a bylo vypilováno hodně technik, například loupání, trhaní a tak dále. Pokud tedy přijdete k někomu na návštěvu, pak na první pohled poznáte zručnost kuchařky nebo kuchaře. Severočínské nudle získaly názvy právě podle techniky výroby. Seveřané jedí nudle ke všemu a většinou jsou na stole při každém hlavním jídle.

Typicky čínská jídla

Beijing longxu mian – Tento druh nudlí najdete v Číně skutečně téměř všude, jde také o jedno z prvních jídel obsahujících nudle, které se začalo šířit do celého světa. Každý správný znalec čínské kuchyně jistě ví, o čem je řeč. Technika výroby nudlí je velice složitá, navíc odborníci na tyto nudle pocházejí z rodin, kde se drobnosti a záludnosti techniky dědí z generace na generaci. U těchto nudlí hraje roli sebemenší drobnost, například je důležitá teplota okolního vzduchu, která úzce navazuje na teplotu vody, použitou na výrobu nudlí. V zimě se používá voda teplá a v létě naopak studená. Dalším důležitým parametrem je mouka, je nutné nešetřit a koupit mouku nejvyšší možné kvality. Pokud jsou suroviny správně vybrané a smíchané, lze vyrobit opravdu tenoučké nudle. Na soutěži v Pekingu jeden ze soutěžících zvládl zpracovat 1,5 kg těsta na výrobu 4 098 nudlí a to pouze za 2 minuty.

Lanzhou niurou mian – Pokud se chystáte do Číny, pak  byste měli vyzkoušet právě tento druh čínských nudlí. Zážitkem totiž není jen dobrá chuť nudlí, ale i samotná příprava je na první pohled úchvatná. I tento typ nudlí se vytahuje z jednoho kusu těsta, takže je potřeba skutečný talent, šikovnost a hlavně zkušenosti. Objednáte-li si misku těchto čínských nudlí, po chvíli zjistíte, že máte plnou misku, ale dohromady jen jedinou nudlí. Kouzlo je v tom, že do těsta se voda přidává postupně, a navíc se těsto nechává delší dobu uležet. Kdyby tyto podmínky nebyly splněny, pak by se těsto lámalo. Po tom co se nudle uvaří, se ještě přelijí vepřovým vývarem a dochutí koriandrem a čili omáčkou.

Shanxi daoxiao mian – Konečně se dostáváme ke druhu čínských nudlí, kterým by nepohrdl ani našinec, součástí celého jídla je totiž i maso. Příprava těchto nudlí se od předešlých značně liší. Svůj název nudle získaly od oblasti, ve které se nejčastěji podávají a pravděpodobně v ní i vznikly. Nudle se odřezávají z kusu těsta a na první pohled připomínají vrbové lístky. Takovéto kousky se hned dávají vařit. Takto vyrobené nudle se mohou buď jen přelít vývarem, nebo podávat s masem.

Liangmian huang chao mian – Tento typ nudlí vzdáleně připomíná to, co lze koupit i u nás. Klasické nudle se povaří a osmaží. Je ovšem nutné používat skutečně kvalitní nudle, které se nebudou lámat a nebudou, ani jak se říká, rozblebtané. S povařenými nudlemi můžeme naložit dvěma způsoby, buď je lehce opražit a nechat je kluzké, nebo je pořádně osmahnout ze všech stran do křupava. Před samotným smažením je potřeba nudle osolit a podle chuti i okořenit. Jako na všechny nudle i zde jsou zároveň s jídlem přineseny nejrůznější omáčky, například typická sojová omáčka.

Zha jiang mian – Tyto nudle jsou obdobou našich špaget. Jde o typicky rodinné jídlo, které se jí při každé příležitosti. Název je univerzální pro jakékoliv nudle. Jde o to, že si připravíte velkou porci nudlí pro celou rodinu a do vedlejší misky připravíte omáčku z nejrůznějších ingrediencí, můžete použít vše od najemno nakrájeného bůčku až po krevety. Je zvykem, že toto jídlo si každý nabírá sám.

Nudle nesmí chybět na žádné oslavě!

nudle čínaNudle se jí při oslavách nového roku, Číňané totiž věří, že čím víc nudlí sníte tím lepší a delší život vás čeká. Tato tradice se drží i o narozeninách. Tam se také musejí jíst nudle, ale rčení o dlouhověkosti platí jen pro oslavence bez ohledu na to, kdo všechno nudle jí. Dnes už pomalu mizí tradice, že oslavenec si musel dát co nejdelší nudli do úst a nepřekousnout ji, aby nepřetrhl nit života.

Dva základní typy nudlí

Když si pustíte video nebo obrázky, jak zruční jsou výrobci nudlí a jak dlouhé kusy jsou schopní vytvořit, jistě se vám ani nebude chtít věřit, že nudle se vyrábějí jen z vody, mouky a vajec. Právě mouka je tím mezníkem, který dělí nudle na dva typy a to na pšeničné a rýžové.

Pšeničné nudle

Pšeničné - hlavní surovinou těchto nudlí je samozřejmě pšeničná mouka, dále je zde také voda a mohou být i vejce. Vejce se často v Číně používají kachní, ty totiž zlepšují konzistenci nudlí a ty se pak lépe prodlužují. Může se přidat i zeleninový výtažek nebo koření pro zlepšení chuti.

Rýžové nudle

Rýžové - rýžové nudle mají stejné složení jako pšeničné, až na onu rýžovou mouku, která mění vlastnosti výsledné nudle. Nudle jsou mnohem měkčí a vaří se kratší dobu. U rýžových nudlí platí, že čím čerstvější tím chutnější. Ideální je přidávat nudle rovnou do polévek a nenechat je nikdy vychladnout.

Nudle a kuřecí maso

nudle - čína s kuřecím masemNavzdory stovkám variací, které čínské nudle nabízí, se u nás nejvíce chytly čínské nudle s kuřecím masem. Nudle si můžeme buď koupit, nebo sami vyrobit. Kuřecímu masu nejsou kladeny překážky a můžeme je připravit na libovolný způsob.

Pokud zvolíte kupované nudle, pak si výrazně ušetříte práci, na druhou stranu nudle byste po té měli hned sníst, protože s každou minutou čínské nudle ztrácejí konzistenci a jiné nutné vlastnosti. Po té co uvaříte nudle, přijde na řadu omáčka. Na omáčku si připravte:

  • Syrová zelenina podle chuti
  • Kuřecí maso
  • Instantní čínské nudle

V prvním kroku je třeba osmahnout zeleninku tak, aby nebyla syrová, ale ani převařená. Tento krok je velice důležitý, pokud chcete dosáhnout optimálního tvaru i chuti jídla. Do takto připravené zeleniny poté vložíte kuřecí maso, které jste si podle vlastního uvážení okořenili. Můžete použít klasické koření jako sůl, pepř, grilovací koření. Omáčka ale může být i sladká, můžete do ní také přidat ovoce a podobně.

K tomuto jídlu se váže i velice praktické pořekadlo:

Přidáte-li k jakékoli večeři nudle, získáte libovolné množství porcí.

Recept na domácí nudle:

domací nudle výrobaPředem je třeba upozornit na to, že vyrobit čínské nudle není vůbec lehké. Navíc je to i časově dost náročné.

IngredientsSložení

  • 180g hladká mouka
  • 110g voda 
  • 2g sůl 
  • 1g jedlá soda 
  • 6g rostlinný olej

Všechny tyto ingredience je třeba zpracovat na hladké těsto, ovšem pozor. Až budete mít pocit, že je těsto hotové, je třeba těsto zpracovávat ještě alespoň dvacet minut, aby se vše dobře propojilo. Po té stačí těsto nakrájet na nudle, velikost závisí na vás, ale musíte na ni brát ohled při vaření.

Jak již bylo řečeno, čínské nudle lze připravovat na stovky způsobů, takže zdravotní stránka nudlí závisí především na stylu přípravy. Obecně lze říct, že nudle obsahují jen dobré ingredience, ovšem pokud je osmažíte, pak nemůžete čekat, že budou pro vaše tělo bůhvíjak zdravé. Číňan si nudle uvaří, zalije sojovou omáčkou a má hlavní chod. Takto připravené nudle mají dobrou nutriční hodnotu a tělu nijak neškodí. Pokud si připravíte vařené čínské nudle s kuřecím masem, pak si můžete říct, ano, dnes jsem si dal něco lehkého, co nezatěžuje organismus. Ale pozor! Tohle v žádném případě neplatí o čínských polévkách ze sáčku nebo o čínských nudlích s kuřecím masem v bistru. Obě tyto jídla obsahují nejrůznější dochucovadla, spoustu soli a tak dále.

Z čeho byly vyrobeny nejstarší nudle na světě?

Byly doby, kdy si Italové snažili osvojit prvenství v požívání dlouhých úzkých těstovin, ovšem toto tvrzení bylo během nedávných vykopávek v Číně naprosto rozdupáno. V provincii Čching-chaj byla totiž nalezena miska plná čínských nudlí. Stáří objevu bylo odhadnuto do doby dva tisíce let před naším letopočtem. Podle průzkumů se tyto nudle od klasických čínských nudlí zásadně lišily. Nebyly totiž vyrobeny ani z rýže ani z pšenice, ale z čiroku a prosa. Nudle měřily více než padesát centimetrů.