Čínská kuchyně je pestrá co do chutí i používaných receptů. Z masa je v receptech nejčastěji zastoupeno hovězí a vepřové maso, kachna a kuře. Ať si říká kdo chce, co chce, kuře je jedno z nejlepších jídel, které se navíc dá připravit stokrát jinak: Kuře na soli, kuře ala kachna, kuře plněné rýží, kuře floretinské či španělské, na zelenině či na másle, nadívané zelím jako kachna, bez tuku, s tukem, prostě fantazii se meze nekladou.
Kuře Kung-pao pro svou jedinečnou chuť vede, a to nejen v Číně. A právě kuře na tento způsob si dnes připravíme. Do takového jídla však nemusíte investovat žádné extra peníze, ani zvláštní námahu. Recept je totiž docela jednoduchý a postačí vám k němu následující:
Ingredience:
600 g kuřecího masa, 100 g arašídů, 1 vejce, lžíce cukru, mletý pepř, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového vína (nebo červeného vína), lžíce solamylu, olej, 4 chilli papričky, sůl dle chuti.
Příprava a postup:
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostičky. V misce si z vajíčka, škrobu a soli ušleháme kaši, ve které kousky masa obalíme. Na talíři je následně necháme pár minut (i déle) odležet. Mezitím si ze sojové omáčky, rýžového vína, cukru a špetky soli uděláme zálivku, do které přidáme chilli papričky nasekané na malé kousíčky (jádra odstraníme). Maso vložíme do rozpáleného oleje a zprudka orestujeme do zlatavé barvy. Jakmile je hotové, ihned stáhneme z ohně. Přidáme nasekané arašídy a zalijeme připravenou omáčkou. Aby omáčka náležitě obalila jednotlivé kousky masa, pokrm dobře promícháme. Jako přílohu podáváme rýži.
A co ke kuřeti popíjet? Hodí se rýžové či červené víno, zelený čaj, ale klidně i pivo. Každému podle chuti.
Tak dobré pochutnání.