Pekingská kuchyně si vzala z nejslavnějších čínských tradičních kuchyní jen to nejlepší. Tak trochu z kantonské, něco ze sečuánské i shandongské. Zachovala si však jednoduchost a lehkost jídel. Jako přílohy jsou oblíbené různé chleby, nudle, převažuje však opět oblíbená rýže. K základním surovinám pak patří samé dobroty, jako jsou cibule, ocet, nechybí trocha mouky, z masa drůbež a jehněčí. V Pekingu totiž žije hodně muslimů, proto se v této kuchyni skoro nevyskytuje vepřové ani hovězí.
Tato kuchyně se neproslavila jen pekingskou kachnou se švestkovou omáčkou a rýžovými placičkami, sladkokyselým kaprem, ale taky zelnými plněnými závitky. A ty si dnes připravíme.
Ingredience:
1 hlávku pekingského (čínského) zelí
100 g mrkve
100 g celeru
100 g pórku
100 g čočky
500 g rajčat
1 cibule
2 vejce
100 g sýra
250 ml vývaru
30 ml oleje
Postup přípravy:
Čočku uvaříme doměkka. Zeleninu (rajčata ne) oloupeme, nakrájíme a dusíme spolu s čočkou 10 minut. Oddělíme listy pekingského zelí a ve vroucí vodě je necháme pět minut spařit. Odstraníme tvrdé části z listu, scedíme a osušíme. Čočku a zeleninu promícháme s nastrouhaným sýrem. Poklademe jimi listy zelí, zavineme a převážeme nití.
Cibuli a tvrdší zbytky listů z pekingského zelí nasekáme a na větší pánvi je na oleji osmažíme. Potom k nim přidáme plněné zelí, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou čtvrt hodiny. Po deseti minutách přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Vejci uvařenými natvrdo a na nadrobno nasekánými nakonec posypeme hotové plněné zelné listy.
Dobrou chuť.