Játra po sečuánskuV čínské kluchyni jsou nejvíce používána játra hovězí a kuřecí. Překvapením pro někoho může být sdělení, že játra jsou z výživového pohledu řazena mezi jedny z nejzdravějších a nejdietnějších potravin se spoustou vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Například 100 gramů jater obsahuje 8 - 21 g bílkovin, ale jen 4 gramy tuku. Výjimkou jsou však játra husí, v čínské kuchyni hojně využívaná, která jsou sice řazena mezi delikatesy, jenže obsahují až 15 % tuku. Co takhle si uvařit opravdovou delikatesu – játra po sečuánsku?

Takže kdo má vyšší hladinu cholesterolu v krvi, na husí jatýrka by měl zapomenout. My si dnes připravíme pochoutku z jater kuřecích. Mají vysoký obsah vitamínu A a D, z vitamínů rozpůstných ve vodě hlavně vitamin B… Takže, směle do toho!

Ingredience:
500 g drůbežích jater
hrstka máčených sušených hub
hrst zelených fazolek
škrobová moučka
5 lžic oleje
1 stroužek česneku
4 mladé cibulky i s natí (nebo 1 cibule)
lžička cukru
½ lžičky zázvoru
pálivá paprika
2 lžíce sójové omáčky
1 dl vývaru
2 lžíce desertního vína
lžička glutasolu



Postup přípravy:
Ve škrobové moučce obalíme játra nakrájená na tenké plátky velikosti tak akorát do pusy. Za stálého míchání je prudce opečeme a předem namočené houby, ze kterých jsme pomocí ubrousku odstranili přebytečnou vodu, nakrájíme na plátky a přidáme k opečeným játrům. Přidáme plátky česneku a cibulku nákrájenou na kolečka. Osmahneme, promícháme, přidáme cukr, zázvor, pálivou papriku, sójovou omáčku, vývar, víno, glutasol a chvilenku povaříme.

Nakonec přidáme sterilované či vařené fazolové lusky pokrájené tak na třícentimetrové kousky. Necháme prohřát, promícháme a odstraníme z ohně. Místo fazolek můžeme použít i jinou zeleninu. Například špenát, zelí, pórek, kedlubnu, celer, bambusové výhonky nakrájené na nudličky (syrovou zeleninu opečeme spolu s cibulkou). A důležitá rada nakonec. Aby opečená játra zůstala křehká, je nutná rychlá příprava! Pokud se vám to nepodaří hned napoprvé, nezoufejte, chce to jen trošku cviku :)

S rýží jako přílohou je to vážně pochoutka!

Jak připravit játra po sečuánsku?Játra po sečuánskuJátra na sečuánský způsob