Čína je prazvláštní země a to platí i pro její kuchyni. Jídlo totiž nemá za úkol pouze zasytit, ale může jít o způsob, jak se přiblížit bohům, nebo se jim dokonce zavděčit.
V Číně jídlo i uzdravuje, příkladem může být například kustovnice čínská, což je doslova zázrak medicíny a lidé, kteřý ji konzumují se skutečně dožívají vysokého věku.
Číňané patří mezi hrstku národů, které věří, že připravovat jídlo není jen zaměstnání či práce, ale je to také umění a poslání. Podle toho i čínská kuchyně vypadá. U nás jsme schopni přichystat sváteční jídlo za pár hodin, ovšem v Číně to může trvat celé dny. Navíc se zde spousta receptů dědí a žádná rodina své tajemství neprozradí jen tak někomu. V čínské kuchyni platí ještě jedno důležité pravidlo, které můžeme buď obdivovat, nebo se nám z něho může dělat špatně. Pokud totiž lidé vytrhnou ze země nějakou rostlinu, nebo zabijí zvíře, tak pak využijí naprosto všechny části, bez ohledu na to, jestli se to v našich zemích doporučuje, nebo ne.
Může v kuchyni figurovat i náboženství?
V Číně určitě, protože zde je vše propojeno se vším, během vývoje této okouzlující civilizace se kuchyně nechávala ovlivnit dvěma velkými náboženskými celky, a to taoismem a konfucianismem.
Konfucianismus
Konfucius byl čínský filosof, který žil pět století před naším letopočtem. Nebyl to ovšem typický filosof, nezajímal se jen o politiku a humanitní vědy. Zajímal se o vše kolem sebe a snažil se to propojit. Stal se dokonce ministrem spravedlnosti. Kromě vážnějších záležitostí jej ovšem fascinovala i kuchyně, proto zavedl jedno pravidlo, kousky jídla musejí být tak velké, aby se vešly přímo do úst a nemusely se krájet. Toto pravidlo je světová rarita. Proto platí, že pokud se octnete v kuchyni, kde se vaří v duchu konfucianismu, a na stole naleznete nůž, stala se někde chyba a jídlo pravděpodobně nebude ideální. Dalším důležitým pravidlem je sjednotit barvy misek, jídel, chuť koření a podobně tak, aby zde vznikla dokonalá harmonie. Pokud tedy narazíte na něco, co je příliš ostré, nebo se vám bude zdát, že to na stůl prostě nepatří, opět je to vizitka nějakého problému v kuchyni či v kuchaři.
Taoismus
Pochopit myšlenku Tao je velice složité a existuje spousta zpráv o tom, že některým lidem se to nepodařilo za celý život. Obecně a velice zjednodušeně lze říct, že tao mluví o tom, že nic není stálé a proto se musíme pořád učit a zdokonalovat.
Taoismus se na rozdíl od předchozí techniky nezabývá tolik estetikou, ale zachází do podrobných studií o jídle. Lidé, kteří vaří v tomto duchu, vyhledávají jen kvalitní a především zdravé potraviny. Takže pokud se někdy vydáte do restaurace nebo k rodině, která vaří v tomto stylu, nemusíte mít obavy, že vám bude těžko, naopak, mějte radost, že jste svůj unavený organismus trochu potěšili.
Co oslava to jiné jídlo!
Je jasné, že v kultuře, jako je ta čínská, se bude kuchyně lišit podle toho, co se zrovna slaví, nutno dodat, že v Číně se skoro pořád slaví.
Oslava narozenin
Čína je tradicemi doslova prorostlá, takže není divu, že i na narozeniny se dívá s ohledem na tradice. Velice pěkným zvykem je to, že v den narozenin dítěte se před něj do kruhu postaví určité předměty. Mohou to být peníze, knihy, nebo třeba papír a propiska. Až přijdou všichni hosté, tak pozorují, jaké předměty dítě přitahují nejvíce a podle toho určují jeho budoucnost. V dnešní době jde sice spíše o pobavení hostů, přesto ale tato tradice v den narozenin nesmí chybět.
Co se týče jídla, lidé oslavenci přejí hlavně dlouhý a plný život. Z toho důvodu se podávají sladké plněné knedlíky a především nudle. Nudle musejí být co nejdelší, aby značili dlouhověkost oslavence. Pokud se nudle přetrhnou nebo rozvaří, znamená to pro oslavence i hosty smůlu. Nudle jsou zásadní při oslavě narozenin, může ale také následovat pikantní krab, kuře na spoustu způsobů a hodně variací zeleniny, tato jídla jsou vždy jiná podle kraje. Na narozeninách ale platí několik jasných pravidel. Je zde hodně chodů, takže byste se neměli přejíst hned u prvního jídla, protože neochutnat vše se považuje za nezdvořilost, přítomni jsou často kouzelníci, kteří baví malé i velké hosty. A na závěr jedno zásadní pravidlo, nikdy nechoďte na oslavu v černém, pokud nechcete, abyste byli bez ohledů na to, kdo jste a kolik máte dárků vyhození.
Pro představu jeden receptík
toto narozeninové jídlo lze poměrně snadno připravit i doma, ovšem nezapomínejte, nejde jen o práci ale o umění, je tedy nutné se u práce usmívat.
- 2 polévkové lžíce arašídového másla nebo sezamová pasta,
- ¼ šálku horké vody
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička medu
- 4 šálky čínských nudlí nebo špaget
- Klíčky
- Sekané arašídy
Nudle si musíme samozřejmě nejdříve uvařit. Po té si nachystáme misku, ve které budeme celé jídlo míchat. V misce rozmícháme arašídové máslo s vodou, po té přidáme med a sojovou omáčku, až úplně na konec přidáme vychlazené nudle. Musíme dávat pozor, aby se nám nudle nerozvařily nebo nepotrhaly, protože to by znamenalo velké neštěstí. Jídlo podávejte vychlazené a můžete jej dozdobit ještě jarní cibulkou.
Oslava Nového roku
Na Nový rok se jídlu přisuzuje velká důležitost, Číňané věří, že je to doba, kdy mají všichni narozeniny, protože teprve teď se láme rok a je pouze na nich jak se rozloučí s tím starým a uctí ten nový. Snad každé jídlo na novoročním stole představuje nějaké proroctví do nového roku. Tak třeba pokud si na talíř umístíte rybu, znamená to, že budete mít hodně peněz a především s nimi budete umět vhodně naložit. I na nový rok nudle značí dlouhý život a nesmějí se přetrhnout. Pokud se s rodinou podělíte o masové kuličky, znamená to, že se nerozdělíte a budete celý rok držet spolu. Co by nám ale skutečně přišlo zvláštní, je kuře. To se totiž podává úplně celé včetně hlavy a pařátů, takto si lidé u stolu připomínají jak důležitá je jednota a soudržnost v rodině. Součástí hostiny je i vegetariánské jídlo, které se skládá z nejrůznější zeleniny a bylin. Do jídla se v tento den nesmí dávat tofu, protože jeho bílá barva na nový rok značí smrt, naopak černé řasy jsou vítány.
Pro ukázku dezert vhodný na nový rok Baat Bo Fon (rýžový nákyp)
Ingredients Složení
- ¾ šálku rýže
- ½ šálky vody
- Špetka soli
- 4 šálky mléka
- ½ hrnku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Vezmeme si velký hrnec a v něm smícháme rýži, vodu a sůl, tuto směr přivedeme k varu a necháme chvíli vařit, za občasného míchání. Jakmile se začne vypařovat voda, vaříme ještě asi čtvrt hodiny, dokud voda nezmizí úplně, následně vmícháme mléko, cukr a opět mícháme a necháme vařit asi půl hodiny, dokud nevznikne hustá kaše, po té přidáme vanilku. Máme hotovo, navrch můžeme ještě položit mandle nebo skořici.
Hallowen
V Číně se hallowenský večer začíná tím, že se rodina vyfotí. Před ní ale stojí voda a potraviny, členové se odkloní tak, aby na zdi vznikl náznak cesty a duchové mohli sejít k jejich stolu, ochutnat a v klidu odejít. Druhým důvodem, proč se tento zvyk dělá je to, že se uctí památka těch, kteří zemřeli při nehodě, a jejich těla se nemohla pohřbít. Na stole nesmějí chybět určité potraviny, například ovoce, zelenina a i trochu masa. Jde o oslavu na počest duchů, takže lidé se příliš nepřejídají. Chybět nesmí v žádném případě ani bonbony a lízátka.
Na závěr pár rad
Zde je uvedeno několik typů, kterých se lidé v Číně drží tisíce let, a jsou tedy mnohokrát prověřené. My Evropané se na všechno chceme dívat vědecky, takže není divu, že i na tyto věci jsme si udělali testy. Tyto studie ale jen potvrdily to, co nám staří Číňané říkají celá století.
Prevence rakoviny prsu a menopauzy, je to vůbec možné?
Ano! Již řadu let probíhají zkoušky a nejrůznější testy, které by nám řekly trochu víc o vztahu mezi jídlem a člověkem. Dle všech výsledků je jasné, že obrovský blahodárný účinek pro lidský organismus má sója. Pro laika je viditelným důkazem fakt, že Japonky a Číňanky netrpí menopauzou, neznají návaly a podobně. Pokud vás zajímá vědecké vysvětlení, pak teď dávejte pozor. Sója totiž obsahuje fytoestrogeny.
Fytoestrogeny jsou fenoly, o kterých se vedou dlouhosáhlé diskuze. Nacházejí se v některých rostlinách a především právě v sóji. Jejich výjimečnou vlastností je to, že dokáží nahradit některé hormony, které se do těla dostávají v podobě chemických látek a tak mohou podporovat vznik rakoviny prsů. Toto riziko je ve fytoestrogenu minimální. Zatím se ovšem o izolaci fytoestrogenu jen mluví, pokud ho chcete do těla dostat, tak zatím jen prostřednictvím pojídání sóji. Dalším plusem je, že fytoestrogeny umí nahradit v těle ženské hormony, a tak vyrovnávat jejich hladinu, což může odložit menopauzu o spoustu let. Pánové nemusejí mít strach, protože fytoestrogeny sice mohou nahradit ženské hormony, ale neplní jejich úlohu.
Kustovnice čínská, zázrak této země
Kustovnice se v Číně používá celá tisíciletí, používají ji všichni bez ohledu na věk či pohlaví. Kolují o ni dokonce legendy, podle kterých prý léčila samotné bohy. Tato rostlina má blahodárný účinek snad na vše a v Číně jde o nepostradatelný doplněk stravy. Z chemického hlediska obsahuje spoustu vitamínů, jako například betakarotén, esenciální aminokyseliny a vitamíny B. Blahodárně působí na imunitní systém a také na tvorbu bílých a červených krvinek. Nepostradatelná je i z pohledu působení na ledviny a játra, které prokrvuje a obnovuje je. Kustovnici ocení i alergici, protože pomáhá na celou řadu alergických onemocnění a astmatu, tohle je způsobeno především díky tomu, že svým složením zvlhčuje plíce.
Z této rostliny se spotřebuje naprosto vše, včetně kořenu, nejprodávanější jsou ale její sušené plody, které na pohled připomínají šípek, ovšem jsou mnohem sladší. Pokud ovšem máte raději vše, co si vypěstujete sami, pak si můžete zakoupit sazenice. Kustovnice je v našich podmínkách schopna přežít, i když má raději teplejší oblasti. Rostlina je to oboupohlavní, takže se nemusíte obávat, že byste koupili například jen samce nebo samičky.
Co dobrého mohu z kustovnice vyrobit?
Tak nejjednodušší je samozřejmě usušit plody, po té je můžeme jíst jen tak, nebo smíchat s jiným ovocem či ořechy. Dále z ní můžeme dělat čaj, nebo ji používat jako dochucovadlo. Velice blahodárně působí na organismus takzvaný lihový výluh nesmrtelných, kdy plody necháme louhovat v lihu, po té přidáme med a můžeme konzumovat dvě lžičky denně.
Polévka co léčí SARS
Na tento fakt se paradoxně přišlo díky tomu, že v menších nemocnicích nebyl dostatek léků, a tak pacienti dostali pouze polévku, ta ovšem vyléčila dvakrát tolik nemocných než chemické léky. Důvodem je pravděpodobně to, že rostliny obsahují určitou látku, která se nedá připravit synteticky. Tato látka potlačuje onemocnění plic a v hojném množství se vyskytuje v čínské kořeněné polévce čching- fej ťi- tu tchang.
Zázvor, bohy požehnaný doplněk stravy
Číňané věří, že všechny bylinky pochází od bohů a duchů, takže skoro ke každé z nich vede nějaký příběh, či legenda, například zázvor prý objevil třetí žlutý císař Shen Nung. Císař vytvořil kategorie bylinek a zázvor určil jako nejdůležitější v třetí kategorii.
Zázvor obecně – tato potravina si postupně hledá cestu napříč světem, stala se součástí mnoha kuchyní, například v Indii je základ pro tolik oblíbené curry. V Číně je zázvor základ pro výrobu piva, cukroví a také se používá jako dochucovadlo témě kamkoliv.
Zázvor a medicína – v Číně se látky nerozdělují jen dle původu a vlastností, ale přisuzují se jim i vlastnosti podle toho, v jakém jsou stavu. Tatáž látka má jiné ozdravné účinky, pokud je sušená a jiné pokud je syrová. Sušený zázvor je vhodný na léčbu žaludku a sleziny, také zahání bolest. Sušený zázvor se vyznačuje horkou energií, takže je velice silný. Největší uplatnění má zázvor při průjmu, pro představu stručný návod. Sedm gramů sušeného namletého zázvoru musíme zalít vařící vodou a jednou denně podávat šálek tohoto odvaru. Tímto způsobem se dá léčit i revma, ovšem pozor, jak již bylo řečeno zázvor je velice silný a s jeho aplikací musíme být opatrní. Čerstvý zázvor se používá především proti horečce. Číňané provádí léčbu tak, že nemocného omyjí v zázvorovém odvaru a trochu odvaru ho nechají i vypít. Pacient se začne okamžité potit, tím vylučuje škodlivé látky a snižuje horečku, zároveň léčí vnitřní orgány. Zázvor je prý vhodný i na léčbu otravy, ale na takový zákrok již musíme být alespoň trochu zkušení.
Zázvor a psychika – zázvor se používá po staletí i jako pomoc při nervových poruchách, především pak v případech, kdy se sebou člověk není spokojen, má pocit, že něco nezvládl a nemůže spát, dále také zázvor zahání stres a zlé sny, proto Číňané při psychickém náporu pijí jeden šálek denně. Tato rostlinka se používá i po porodu, aby se organismus vzchopil a získal správnou energii. Zázvor se také používá na ekzémy a kožní onemocnění.