Myslíte si, že cukroví patří ke slavení vánočních svátku odjakživa? Omyl, vánoční cukroví se v českých zemích začalo péct až po roce 1800. Do té doby samozřejmě děti také dostávaly v době svátků cukroví, tehdy šlo ale spíše o sušené ovoce, ze kterého se vyráběly hračky, které se na konci svátku jedly.
Opravdové pečené cukroví se začalo dělat skutečně až na konci osmnáctého století. Nemohl si je dovolit každý, protože jednou ze základních složek bylo koření, jako muškát hřebíček a podobně. Toto koření se dováželo, a tak začaly postupně vznikat typicky české druhy cukroví, jako jsou například linecká kolečka. O českém cukroví by se dalo obecně říct, že je tučné. Češi na obsah tuku v cukroví příliš nehledí, základní složky cukroví jsou mouka, vejce, tuk, cukr a dále ingredience jako oříšky, mandle, kakao a podobně. Jako typicky české cukroví bychom si mohly uvést linecká kolečka, protože ty se podle průzkumů pečou v 86% domácnosti.
Česká kuchyně a cukroví
Linecké cukroví - ingredience
- 350 g hladké mouky,
- 250 g másla nebo rostlinného tuku
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronovou kůru
Veškeré ingredience zpracujeme na hladké těsto. Můžeme se rozhodnout, jestli nám stačí bílé těsto., pokud ne, můžeme těsto rozdělit na dvě části a do jedné z nich přidat ještě kakao. Těsto rozválíme a vykrajujeme jakékoliv tvary, nejčastěji to bývají kolečka. Upečené cukroví můžeme buď slepovat krémem, marmeládou, nebo třeba polit čokoládou. Je pravdou, že z lineckého těsta se dá udělat spousta druhů vánočního cukroví.
Cukroví v Indii
Přece jen se ale najdou národy, které mají cukroví sladší a nezdravější než my, totiž Indové. Málokdo někdy ochutnal indické cukroví více než jednou. Jak se říká jiný kraj jiný mrav. Indické cukroví se téměř vždy skládá s kondenzovaného mléka, ořechu a sušeného mléka. Navíc indické cukroví se téměř vždy smaží, někdy dokonce na kozím oleji, takže ve finále dostanete na talíř neskutečně přeslazený kousek, ze kterého ještě kape olej. Samozřejmě že i v Indii se najde cukroví, které je poživatelní i pro Evropana. Základní suroviny se často mění podle kraje, v Indii existuje spousta národních cukrovinek i svátečního cukroví. K indickému cukroví se váže ještě jedna zvláštnost. Jak je obecně známo, Indové si potrpí na koření. Koření ovšem nepatří jen do masa nebo zeleniny, ale například takové kari najdete i v některých druzích svátečního cukroví. Na závěr si uveďme jeden recept, který patří mezi oblíbené pochoutky i u Evropanů, když se ovšem podíváte na jeho složení, tak vám bude původ cukroví jasný.
Indické koule
Suroviny:
- 25 dkg másla,
- 20 dkg kokosu,
- 20 dkg rozinek,
- 10 dkg strouhaných mandlí,
- 5 dkg sušeného mléka,
- 1 salko,
- 3 lžíce převařené vody
- kompotovaný ananas,
- strouhaný perník
Příprava indických koulí je velice snadná, stačí totiž v hrnci smíchat vše kromě perníku. Tuto směs po té přivést k varu, vařit 5 minut a nechat odstát v lednici alespoň 24 hodin. Druhý den vás čeká poslední fáze a to udělat ze směsi kuličky, zabalit do nich kousek ananasu a obalit v nastrouhaném perníku.
Čínské cukroví
V Číně sice pojem vánoční cukroví teprve klíčí, přesto se sem tam najde nějaká ta domácnost, která si na svátky upeče pár druhů cukroví. Tyto rodiny ale většinou pocházejí z Evropy, odkud si tuto tradici přivezly a dále ji rozšiřují mezí známé. Cukroví se v Číně podává hlavně v době svátků, kdy by nemělo chybět na žádném stole. Velkou událostí je oslava čínského nového roku, kde nesmí chybět tradiční věštecké cukroví. Pokud bychom měli porovnat rozdíl mezi naším cukrovím a čínským cukrovím, pak je jasné, že čínské cukroví je mnohem lehčí a zdravější. Vždyť hlavní složkou je ovoce, oříšky, med a podobně. Za cukroví se v Číně považuje i sušené ovoce a to především v rodinách, které si pečené cukroví nemohou dovolit.
Recept na věštecké cukroví
Ingredience
- 5 lžic (75g) másla
- 4 velké bílky
- 1 hrnek velice jemného krystalového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky,
- špetka soli
- 3 lžíce neušlehané šlehačky
- 1 lžička čistého mandlového extraktu (nebo několik kapek mandlového oleje)
- rostlinný olej na vymazání plechu
Tento recept na vánoční cukroví je velice jednoduchý a hlavně rychlý. Nejprve ušleháme bílky s cukrem a po té přidáme ostatní ingredience. Jedinou záludností je tvarování upečených placiček. Tvarování se dělá za pomocí utěrky a po pár kouscích to jistě dostanete do rukou.