Když už se rozhodnete si toto jídlo uvařit, nelze se nezmínit o významu brokolice. Strukturou se podobá květáku, barvou spíše tmavšímu zelí. Však se z něho také v Evropě, kde rostlo zelí divoké, brokolice vyvinula. Ty, kteří dbají o štíhlou linii či zdravou výživu, ať už jako prevenci či dle hesla „jídlo jako lék“, bude zajímat, že brokolice je pravou studnicí zdraví. Obsahuje tolik vitamínů a minerálů, že jejich vyjmenování by zabralo více času, než celý recept na toto jídlo. Zmiňme jen ty vitamíny, které jsou nejdůležitější pro tělo.
Vysoký obsah vitaminu C, K, E, Thiaminu (B1), Riboflavinu (B2), kyseliny listové (B 9), beta-karotenu, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku... Dokonce je prý tato královna mezi zeleninou zdrojem chemikálie, která dokáže v buňkách DNA blokovat růst rakovinných buněk. To je, co? Tak jdeme na to.
Ingredience:
0,5 kg hovězí svíčkové
2 hrnky (500 ml) brokolice
5 šálků (1 250 ml)
olej na fritování
2 lžičky rozdrceného česneku
půl lžičky strouhaného zázvoru
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce vody smíchané s 2 lžičkami kukuřičného škrobu
půl lžičky sezamového oleje
Na marinádu:
půl lžičky jedlé sody
1 lžička cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 bílek
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce rýžového vína
1 lžíce vody
Hovězí svíčkovou dejte asi na dvacet minut do mrazáku - lépe se pak krájí na plátky. Ty vložte do větší mísy a přidejte shora uvedené suroviny. Vše důkladně promíchejte a nechte hodinu marinovat.
Postup přípravy:
Zatímco se maso marinuje, odřežte z brokolice růžičky a připravte si 2 lžičky drceného česneku a 1 lžičku strouhaného kořene zázvoru. Předehřejte velkou pánev wok s olejem, vložte asi třetinu plátků masa a nepřetržitě míchejte. Když maso změní barvu, odložte ho na papírový ubrousek. Tak pokračujte s ostatními plátky masa. Do pánve pak přidejte lžíci oleje, přidejte brokolici, česnek a zázvor a za stálého míchání smažte asi půl minuty, pak přidejte maso. Míchejte nepřetržitě po dobu několika minut a pak vložte do omáčky, připravené ze 2 lžic sójové omáčky, 1 lžíce ústřicové omáčky, půl 2 lžičky sezamového oleje a zalijte 3 lžícemi vody, v níž jste rozmíchali 2 lžičky kukuřičného škrobu. Míchejte nepřetržitě asi minutu a pak podávejte.
Určitě vám bude chutnat.