Čínská kuchyně a recepty
Uvařit si výtečné čínské jídlo si žádá nejen kuchařskou trpělivost, ale také touhu proniknout do tajů exotické kuchyně. A proč je „čína“ tak pestrá? Kouzlo spočívá ve zpracování všech částí plodin i zvířecích těl… ano, pro někoho možná nezvyklé, pro jiného třeba hororové. Ať tak nebo tak, čínská jídla mají své nesporné kouzlo a neopakovatelnou chuť. V této kategorii naleznete spoustu receptů, ať jste zkušený kuchař, nebo jen nadšený začátečník.
Hubnutí bez hladu
Tradiční čínská medicína ctí své ojedinělé a výjimečné názory, ač pro některé západní lidi mohou být dokonce nepochopitelné. Dvě věcí jsou pro nás stále fascinující. Jak před tisíce lety mohli Číňane vypracovat tak rozsáhlou a zároveň celostní teorii fungování lidského organizmu a přijít na recepty co léčí do dnes? Právě o řešení moderního problému nadváhy a o zdravém stravovaní dle principů tradiční čínské medicíny budou následující řádky.
Jestliže jste si po přečtení názvu jídla začali dělat chutě na kuře na paprice s hojností smetany, tak si je bude muset nechat zajít. Ona totiž čínská kuchyně, dnes bude řeč o sečuánské, je mnohem zdravější, než na jakou jsme zvyklí u nás. To však neznamená, že je o to méně chutnější. Právě naopak. Zkuste si s námi dnes uvařit čínské kuře na paprice, které je velice chutné, i když jinak, než to, na které jsme odmalička zvyklí v našich krajích... Trocha netradičních ingrediencí dokáže zázraky, a věřte, nebo ne, až tento recept vyzkoušíte, možná si jej zamilujete ještě víc, než kuře se smetanovou omáčkou.
Při návštěvě Číny vás v některých restauracích, když si objednáte něco z kantonské kuchyně, může překvapit způsob podávání objednaných jídel. Přinesou vám je v jedné míse, v množství podle počtu osob u stolu. Každý si pak dle libosti nabírá. Kdo se s takovým způsobem stolování už setkal, dá za pravdu těm, kteří říkali, že se naservírované jído, co se množství týče, nedalo ani sníst. Pokud si v čínské restauraci objednáte tresku s rýží, překvapí vás zvláštní kořeněná chuť. Je to kardamon, jinak zvaný egyptský či mouřenínský pepř.
Jak už název napovídá, jedná se o pokrm jemně nasládlý s mírným použitím koření, jak velí kantonská kuchyně. Protože se k čínským pokrmům místo příborů používají hůlky, jsou maso i ostatní suroviny krájeny na kousky, aby se jimi připravené jídlo dobře nabíralo. Pokud obětujete asi hodinu až hodinu půl času k přípravě kuřecích prsíček na medu, pustíme se do toho! Medové, nasládlé omáčky hrají v čínské kuchyni zvláštní a nezaměnitelnou roli. V kombinaci s masem, zeleninou nebo houbami může být skutečně výborná.
V dávné minulosti bylo v Číně zvykem pohostit návštěvu nudlemi, jakožto tradičním jídlem. Číňané si hostů velice vážili a tak věřili, že nudle zajistí, aby jim host rychle neodešel. Tradice přetrvala a v čínské kuchyni se rýžové nudle objevují na jdelníčku často. A nejen v ní. V našich marketech jsou k dostání tři druhy těchto nudlí. Jako zavářka do polévek a dva druhy širokých jako příloha k pokrmům. Mají nejen tu výhodu, že se povaří krátce – asi dvě minuty, ale jsou také zdravé a velice chutné.
Jedno z čínských náboženství je buddhismus. Tomu se příčí jakékoliv násilí, včetně zabíjení zvířat. Proto se budhisté snažili maso nahradit, například bílkovinou ze soji. Jejich fantazie šla tak daleko, že dokázali ze sojového masa a zeleniny vytvořit napodobeninu kachny, kuřete, dokonce i mořských ryb. Ke konci devadesátých let, kdy se otevřely hranice a s nimi i trhy, začalo sójové maso pronikat i k nám. Výrobky ze soji se staly vítanou změnou na jídelníčku lidí, kteří z různých důvodů musí, nebo chtějí, držet dietu.
V západní části Číny se nejčastěji potkáme se sečuánskou kuchyní. O lidech žijících v této provincii se říká, že jsou ostří a vroucí jako jejich pálivá jídla. Mnohá jídla této kuchyně už známe – kuře či kachna po sečuánsku, kung-pao s oříšky, nakyslá sečuánská polévka s vepřovým masem… Ten, kdo má rád pokrmy s hodně česnekem, chilli, sojovou omáčkou z černých bobů, speciální směsí pálivého koření, prostě „papula hurá”, si pochutná. Ten, kdo má rád méně kořeněná jidla, bude prostě s kořením šetřit. K masu po sečuánsku přejeme dobrou chuť.
Ze západní Číny z provincie S´-čchuan se do světa rošířila tak zvaná sečuánská kuchyně. Její stopy vedou do daleké historie, k dobám vládnutí dynastií Čchin a Chan (v letech 221 - 195 př. n. l.). Číňané mají k jídlu velmi kladný vztah. Potrpí si na soulad vůně, chuti, barev, a také na dokonalé servírování. Sečuánská kuchyně si navíc potrpí na omáčky a pasty ostré chuti. Mezi známá jídla této kuchyně patří například nakyslá sečuánská polévka s kousky vepřového masa, oblíbené kung-pao s burskými oříšky, kuře či kachna na česneku po sečuánsku.
Čínská kuchyně má snad nejdelší historii na světě. Levou zadní předčí i tu francouzskou nebo italskou, a to nejen počtem receptů, ale i různorodostí. Tolik chutí, barev a vůní spatříte těžko jinde, než právě v čínské kuchařce. Jedna z nejvýznamnějších kuchyní je takzvaná kantonská. A taková kantonská kachna patří mezi nejvybranější pochoutky vůbec! Vsaďte se, že tak dobrou kachnu jste ještě nikdy nejedli. Díky tomuto receptu na vás čeká maso mnoha vůní, které budete chtít okusit znovu a znovu. Máte na ni chuť? Uvařte si ji, jistě to zvládnete.
Když se řekne „čínská kuchyně“, většině lidí vyvstane na mysli kachna à la cokoliv a s čímkoliv. Někteří se jistě zmíní o nudlích na tisíc různých způsobů a chutí. My se však nyní pustíme po nepříliš známé cestě čínských netradičních (anebo spíš tradičních?) pokrmů. Kolikrát nad tím zůstává rozum stát. S nadsázkou řečeno, Číňany můžete považovat za mistry ve zpracování veškerých částí všeho, co dýchá a má minimálně čtyři nohy. Bylo by asi záhodno hned na začátku upozornit, že většina „masa“ pochází v Evropě, z ne příliš často používaných zvířat a živočichů.
Číst dál …Šokující čínská kuchyně, aneb co to plave v mé polévce?
Z doby tak zvaného zlatého věku Číny se dochovala kuchyně pekingská, zvaná také mandarínská. V té době vládla dynastie Sung ( kolem r. 960) a právě tuto kuchyni si tehdejší císař oblíbil. Není divu, když nabízela vybrané pochoutky z vepřového, hovězího, drůbežího masa a ryb, s bohatstvím různých výtečných omáček. Některá jídla zachovávají dávnou tradici dodnes. Po světě pekingskou kuchyni proslavily například sladkokyselý kapr, plněné závitky či oblíbená tradiční pekingská kachna se švestkovou omáčkou a rýžovými placičkami. Místo kapra můžeme použít i jinou rybu.
Už název napovídá, že je to tradiční jídlo hlavního města Číny. V této oblasti žijí také Mandžuové, Chuejové a Mongolové, takže jejich tradiční kuchařské receprtury se do pekingské kuchyně také prolínají. Pekingská kuchyně dává důraz na výběr surovin. Najdeme v ní hodně jídel z mouky jako nudle, knedlíčky a různé druhy pečiva, přesto zůstává základním pokrmem rýže. Tamní kuchyně je pikantní a více slaná, což způsobuje hojné používání česneku, zázvoru, kořeněného octa a sójové omáčky. Nevyskytuje se v ní přliš vepřové ani hovězí maso, o to víc je v ní zastoupena drůbež.
Kantonská kuchyně vychází z Guangdongské provincie v jižní Číně. Má velkou prestiž nejen v samotné Číně, kde jsou kantonští kuchaři velmi vyhledáváni, ale i v čínských restauracích v západním světě. Často se v ní, v různých obměnách, objevují sladké brambory, oblíbené houby shi-take, chutná smažená rýže. Pořád je ale nejoblíbenější kantonská kachna. My si ale na ni dnes necháme zajít chuť a uvaříme si neméně chutnou smaženou rýži po kantonsku, která poslouží jako skvělá příloha k mnoha pokrmům.
Strana 2 z 3