Ryba nakyseloZ doby tak zvaného zlatého věku Číny se dochovala kuchyně pekingská, zvaná také mandarínská. V té době vládla dynastie Sung ( kolem r. 960) a právě tuto kuchyni si tehdejší císař oblíbil. Není divu, když nabízela vybrané pochoutky z vepřového, hovězího, drůbežího masa a ryb, s bohatstvím různých výtečných omáček. Některá jídla zachovávají dávnou tradici dodnes. Po světě pekingskou kuchyni proslavily například sladkokyselý kapr, plněné závitky či oblíbená tradiční pekingská kachna se švestkovou omáčkou a rýžovými placičkami. Místo kapra můžeme použít i jinou rybu.

Ingredience:
150 g kapra
olej na smažení
1 lžíce máčeného škrobu
sůl

Sladkokyselá omáčka:
1 lžíce oleje
stroužek česneku
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce octa
drobně nakrájená cibule
1 lžíce cukru
naběračka vývaru
půl lžičky wei-su (glutaman)
sůl
špetka zázvoru
máčený škrob k zahuštění
1 lžíce kečupu
1 lžíce vína


 

Postup přípravy:
Do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek, máčený zázvor krájený na tenké nudličky, ocet, sójovou omáčku, cukr, víno, sůl, zalijeme vývarem a povaříme. Zahustíme máčeným škrobem a kečupem a necháme omáčku ve vodní lázni povařit asi 30 minut.

Opranou porci kapra prořízneme několika příčnými řezy až ke kosti. Mírně osolíme, poprášíme hladkou moukou a obalíme v máčeném škrobu. Ve větší dávce oleje vysmažíme dozlatova. Hotovou porci ryby položíme na talíř a lopatkou zmáčkneme, až se prolomí. Horkou sladkokyselou omáčkou rybu přelijeme.

Čínská sladkokyselá omáčka
Použité suroviny:
3 lžíce oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 - 2 lžíce cukru
2 lžíce sojové omáčky
ocet nebo citronovou šťávu
3 lžíce dest. vína
šálek kuřecího vývaru
vegeta
lžíce škrobu
olej
anýz



Postup přípravy na omáčku:
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme asi 10 minut. Potom si nalijeme do hrníčku víno a přisypeme lžíci škrobu, rozkvedláme vidličkou a vylijeme do povařené směsi a ještě krátce povaříme. Konzistenci upravíme buď omáčkou, škrobem nebo vývarem. Cukr přidáme podle chuti, jak má kdo rád.

Dobrou chuť!

Pokrm se nemusí připravovat pouze z kapra. Pokud máte rádi exotičtější ryby, je možno je použít.Na soutěžích často vyhrávají recepty s rybamiRyba nakyselo v těstíčku