Kantonská kuchyně vychází z Guangdongské provincie v jižní Číně. Má velkou prestiž nejen v samotné Číně, kde jsou kantonští kuchaři velmi vyhledáváni, ale i v čínských restauracích v západním světě. Často se v ní, v různých obměnách, objevují sladké brambory, oblíbené houby shi-take, chutná smažená rýže. Pořád je ale nejoblíbenější kantonská kachna. My si ale na ni dnes necháme zajít chuť a uvaříme si neméně chutnou smaženou rýži po kantonsku, která poslouží jako skvělá příloha k mnoha pokrmům.
Ingredience na 4 porce:
20 dkg rýže
5 dkg vařené uzené šunky
10 dkg krevet oloupaných čerstvých, nebo z konzervy
3 vejce
3 mladé naťové cibulky
5 dkg zeleného hrášku
1 lžíce sójové omáčky
sůl
3 lžíce oleje na smažení
5 dl vody na vaření rýže
Postup přípravy:
Rýži opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme ve vodě 20 minut pod pokličkou. Scedíme a odložíme. Cibulky oloupáme, umyjeme a usekáme nadrobno. Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou. Přidáme polovinu rozkrájené cibulky a pečlivě promícháme. Z této hmoty usmažíme na 1/3 rozpáleného oleje tenkou omeletu, zrůžovělou po obou stranách. Necháme ji vystydnout a nakrájíme na tenké proužky.
Na další části silně rozpáleného oleje smažíme 1 minutu osolené krevety. Přidáme šunku a zelený hrášek a smažíme za stálého míchání ještě 2 minuty. Přendáme do nádoby s nakrájenou omeletou. Na zbytku oleje za stálého míchání osmažíme rýži se zbytkem cibule. Po 3 minutách stáhneme plamen, přidáme další ingredience a jemně promícháme. Necháme ještě 2 minuty na plotně. Podáváme tak, aby všechny součásti byly zřetelně viditelné.
Hotovo a dobrou chuť.