Hoisin omáčka je výbornou ingrediencí do asijských jídel. Pokud chcete, aby pokrm chutnal skutečně exoticky, hoisin je dobrá volba. Výborně se hodí k dochucování, a to jednak jako koření, ale často se používá do jídel z ryb, mnohých jídel z drůbeže nebo plodů moře. Čínský název omáčky v překladu znamená „chuť moře“.
Sice není složená z mořských plodů, ale svou chutí a pikantností je skutečně originální.
Kromě toho, že je omáčka Hoisin tradiční pochutinou, dokáže krásně zbarvit kůrčičku připraveného masa. Pro Číňany je Hoisin něco jako barbecue omáčka pro Američany. Vyzkoušejte, uvidíte. Budete nadšeni!
Ingredience:
2 lžičky kukuřičného oleje
2 česneky
4 červené papričky
1/2 hrnku neslazené pasty z červených fazolí
1 lžičku soli
1/2 hrnku cukru
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce vody
3 lžíce destilovaného octa
Postup přípravy:
V malém kastrolku rozehřejeme olej, přidáme papričky a česnek. Smažíme asi po 2 minuty na středním ohni, až vše začne vonět a česnek je trochu nahnědlý (pozor, nespálit). Vyjmeme papričky. Přidáme pastu, dobře promícháme, přidáme další ingredience, promícháme a na mírném ohni dusíme po 20 – 30 minut, až omáčka trochu zhoustne. Rozmixujeme, nebo utřeme ručně na hladkou omáčku. Nalejeme do skleničky s těsným uzávěrem a skladujeme v chladničce na použití k přípravě čínských pokrmů. Recept je na 3/4 hrnku.
Tip: takto uchovanou omáčku ve sklenici můžete skladovat stejně jako zavařeninu – vydrží až půl roku, ale jedině v lednici, jinak se velmi rychle kazí.