Šuang-si s houbamiPřipravit dobrou „čínu” není těžké, i přestože můžete být kuchař-začátečník, zvládnete to. I když hosté z Číny by nejpíš měli proti našim výtvorům výhrady. Nejsme například zvyklí vařít zeleninu v páře, každý nemá plynový sporíák, na kterém se maso dá hezky zprudka orestovat tak, aby nepustilo šťávu. Dobře upravená „čína” má prý na talíři lahodit oku, zelenina má křupat a uchovat si původní barvu. Čínské houby jsou tradiční a tomuto jídlu dodají neopakovatelnou chuť. Tak to zkusíme.


Ingredience pro 4 osoby:
60 dkg hovězí roštěné
2 lžíce namočených černých hub (Jidášovo ucho či hlíva ústřičníá)
1 cibule
1 pórek
hrst spařeného hlávkového zelí
1 lžička strouhaného zázvoru
1 mokka lžička cukru
1 lžíce nakládané kapie
4 lžíce kvalitní sójové omáčky
2 lžíce máčeného škrobu
1vejce
2 lžíce solamylu
4 lžíce oleje




Postup přípravy:
Maso nakrájíme na tenké krátké plátky, dáme do misky, vyklepneme na ně vajíčko, zasypeme solamylem, v kašičce maso obalíme a necháme uležet. Na větší pánvi pak rozpálíme olej, naložené maso zprudka opékáme a roztrháváme dvěma vidličkami od sebe, aby se rovnoměrně propeklo a kousky byly hladké a oddělené. Olej slijeme, přidáme veškerou uvedenou zeleninu i houby, vše pokrájené na kousky, promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a přidáme škrob rozmíchaný v malém množství vody. Maso by mělo být lesklé, šťavnaté.

Podáváme s vařenou rýží. I těm, kteří holdují tradičnímu knedlovepřozelo, takto upravené hovězí zachutná. Číňané k němu sice popíjejí zelený čaj, ale pivo se hodí taky.