Skopové maso se do čínské kuchyně dostalo ze sousedního Mongolska. Tato země rozlehlých plání je velká asi jako Aljaška. Tradiční mongolská kuchyně neznala mnoho variací – je to země pastevců.
Vařili vše na otevřeném ohni a jejich hlavním pokrmem bylo skopové maso s brambory. Mongolčtí vojáci si dokonce maso připravovali na žhavém uhlí a místo kotlíku používali svoje přílby.
Dodnes si v mongolské restauraci můžete objednat tak zvaný „ohnivý kotlík”. Přinesou vám kotlík, plynový vařič, skopové maso, brambory, zelí, houby, nudle a pěkne si po vzoru kočovníků uvaříte skopové s omáčkou sami. Jenže vynalézaví Číňané, ti dokázali ze skopového masa uklohnit tolik receptů, že se nad tím až zastavuje rozum. Pojďme si nyní uvařit jednu z tradičních čínských lahůdek, bez kterých by čínská kuchyně zkrátka nebyla to pravé ořechové…
Ingredience pro 3 porce:
20 g čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 červený pepřový lusk
500 g bílého zelí
2 červené papriky
sůl
1 svazek jarní cibulky
1 citrón
2 lžíce oleje
400 g jehněčí pečeně
4 lžíce sójové omáčky
Postup přípravy:
Oloupeme zázvor a česnek a obojí nasekáme najemno. Pepřový lusk omyjeme, odstraníme jadérka a nakrájíme ho na jemná kolečka. Vše smícháme a dáme stranou. Zelí a papriku nakrájíme našikmo na 0,5 cm široké proužky. Cibulku nakrájíme na tlustší kolečka. Citrón omyjeme horkou vodou a nastrouháme kůru. Uvaříme rýži,1 lžíci oleje zahřejeme v pánvi wok, omyjeme maso a 5 minut ho opékáme. Po 3 minutách přidáme česnekovou směs, poté vše vyndáme a uchováme v teple.
Zbylý olej zahřejeme ve woku a opečeme zelí a papriku. Přidáme cibulku a 2 minuty opékáme. Přidáme maso a citrónovou kůru, dochutíme sójovou omáčkou.
Dobrou chuť!