Co bychom si povídali – kachna je jídlo báječné, sváteční a chutná vždy, ať už je připravená na jakýkoliv způsob. Ptám se: kdo z vás by pohrdl tím nejjednodušším receptem, a to kachnou pokmínovanou, posolenou, náležitě podlévanou a upečenou, s křupavou kůrčičkou, se zelím sladkým či kyselým, bílým nebo červeným (to je, podle mne, lepší) a s knedlíkem kynutým, případně bramborovým, ale také třeba s chlupatým? Receptů, jak připravit kachnu, je dost a dost. Čím novější a modernější, tím víc.
Můžete si z nich vybrat, některé třeba vyzkoušet, a ty, které vám padnou do noty, zařadit do svého jídelníčku. Já bych vám dnes chtěla nabídnout způsob úpravy, který v kuchařce (zatím) nenajdete.Této úpravě můžete říkat třeba „Utajená kachna na čínský způsob”.
Ingredience:
750 g brambor střední velikosti
1 kg kysaného zelí
středně velká kachna
500 g cibule
koření: sůl, paprika, pepř, bazalka
příloha: výborná s knedlíkem
Postup přípravy:
Brambory běžné velikosti rozkrojíme v půli a vaříme 10 minut v slabě osolené vodě. Poté je vyjmeme a ještě teplé ochutíme směsí ze soli, papriky, pepře a bazalky (po špetce). Zároveň s brambory dáme na 10 minut povařit 1 kg kysaného zelí s 0,5 l vody.
Nakrájenou cibuli (500 g) smícháme se zelím, špetkou červené papriky a dáme na dno většího pekáče. Kachnu zevnitř pořádně osušíme, posolíme, naplníme ochucenými brambory a zašijeme. Lze naplnit i krk. Položíme kachnu na zelí, osolíme, pokmínujeme a pečeme v předehřáté troubě nezakrytou. Na začátku na 200 °C, zhruba po 20 minutách snížíme na 180 °C.
Kachnu pečeme celkem 1 hodinu a 45 minut (podle trouby), podléváme dle potřeby. Takto připravená je díky zelí báječně šťavnatá a křehká. Dobrou chuť!