Čaj mraků a mlhyČaje typu Yun Wu jsou známy již od dynastie Song, kdy se řadily k čajům císařským. Po sběru, který se provádí časně z jara, se lístky čaje dvakrát tepelně zpracovávají. Jednou před ručním svinováním, jednou po něm. Díky tomuto způsobu zpracování získají příčně rolované listy svou tmavě až šedavou, matně kovovou barvu a typické aroma. Nálev čaje Hua Ding Yun Wu má jemně nahořklou chuť, která vydrží v ústech dlouhou dobu poté, co čaj ochutnáte. A výrazné, ovocné aroma, připomíná švestkovou pálenku.

Čaj působí velmi pozitivně na trávení – mírní zažívací potíže a podporuje chuť k jídlu. Je vhodný pro redukci tělesné hmotnosti i pro navození dobré nálady. Mimo jiné podporuje soustředěnost, bdělost a vnímavost. Fluoridy v čaji obsažené ve značném množství působí jako prevence proti zubnímu kazu.

Hua Ding Yun Wu má ochlazující účinek na lidský organismus a je také čajem podporujícím dlouhověkost. Lze jej pít v jakoukoliv denní dobu i roční období. Je přímo stvořený k vedení dlouhých hovorů s rodinou a přáteli. Řadí se mezi čaje s antioxidačními a detoxikačními účinky.

Příprava: Pro přípravu 250 mililitrů nálevu budete potřebovat pouhý lístek čaje Hua Ding Yun Wu. Voda, kterou lístek přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 95°C. U tohoto čaje je důležité hlídat dobu louhování. Čím déle jej necháte louhovat, tím více čaj zhořkne. Proto je vhodné lístek z nálevu vyndat v tu chvíli, kdy získá světle žlutou barvu. Nálev by měl mít zelenožlutou barvu a jemně hořkou chuť. S dalšími nálevy by se měl čas pro louhování postupně prodlužovat. Celkem lze připravit až tři nálevy lahodné chuti.

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit