Pochází z provincie Fujian, kde je ručně sbírán každé jaro. Je to čaj vynikající kvality, typický většími čajovými lístky, spíše rezavými než černými, s velkým obsahem ochmýřených zlatavých tipsů, podle kterých snad tento čaj získal i jméno. Tvarem zpracovaných lístků se podobá oblíbené zelené či bílé opici, odtud tedy podobnost v názvu. Kdo tento čaj ochutná, většinou si jej zamiluje pro jeho výtečnou plnou až hutnou chuť, která je vskutku pestrá. Chuť čaje vás překvapí, je to něco naprosto jiného, než co jste doposud ochutnali.
Zlatá opice patří mezi čajomilci k vyhledávané delikatese. Nálev čeveného čaje je vynikající, oranžově-červené barvy, při delším louhování až hnědavý. Má medově nasládlé, až ovocné aroma s jemně bylinným nádechem, lehce květovým s dráždivými čokoládovými tóny. Čaj je velmi osvěžující a má povzbudivé účinky a můžete si z jedné dávky připravit i více nálevů. Je vhodný i na odpoledne po namáhavém pracovním dni, kdy vám dodá energii a zažene únavu. Pijte jej, pokud potřebujete povzbudit tělo i ducha a během krátké chvíle se zbavit přes den nahromaděného stresu. Podle legendy se čajové plantáže nacházejí ve skalnatém a těžce přístupném terénu, takže je velmi obtížné otrhat lístky. Proto začali místní lidé pro pomoc se sklizní využívat cvičené opice, které údajně pomáhají dodnes.
Příprava: Do vyhřáté konvice zhruba 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,5l vody o teplotě 95-100 °C, louhovat cca 2,5 – 3,5 minuty. Můžete vyzkoušet i delší dobu louhování, až 10 minut, záleží, ve které fázi vám čaj bude nejlépe chutnat. Pít bez cukru a mléka, čaj se hodí i k vodním dýmkám s ovocnými příchutěmi. Ačkoliv se čaj spíše hodí k popíjení v chladnějším počasí, náhodně jsme jej vyzkoušeli i studený, a kupodivu chutnal skvěle a může být dokonce použit jako jedinečný povzbuzující ledový čaj.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit