Zelený čaj Xiang Cha se pěstuje na jihovýchodním pobřeží Číny v provincii Fu-ťien. Hornaté pozemky a subtropické podnebí jsou ideální podmínky pro jeho pěstování. Řadí se mezi jedny z nejkvalitnějších zelených čínských čajů, a to nejen díky jeho blahodárným účinkům na zdraví, ale především pro jeho netradiční aroma. Každý milovník čaje by měl tuto odrůdu rozhodně vyzkoušet. Tento čaj se vyrábí z pupenů čajovníků sklízených na jaře a patří mezi jeden z nekvalitnějších zelených čajů. Zelený voňavý čaj má rovněž výtečné uklidňující účinky.
Působí jako prevence proti vzniku rakoviny, posiluje imunitní systém, urychluje metabolismus a tím přispívá ke snižování tělesné váhy. Upravuje hladinu cholesterolu a vyrovnává poměr mezi špatným cholesterolem (LDL) a dobrým (HDL). Působí blahodárně na cévní systém a jako prevence vzniku rakoviny.
Příprava: Převařenou vodu nechte zchladnout na 60-70 °C a zalijte 1 čajovou lžičku (5mg) zeleného čaje v šálku cca 0,2 litru. Louhujte po dobu 3 minut. Čím silnější chcete čaj, tím delší dobu louhujte. Každý další výluh je slabší a je potřeba louhovat delší dobu. Poslední můžete přidat do vody na zalévání květin. Prý jim tato zálivka také prospívá.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit