Čínský čaj, jeden z nejstarších přírodních léků v historii lidstva, magický životabudič a štědrý dar přírody. Číňané jsou v tomto ohledu mistry, následujme proto jejich vědomosti. Ponořte se do následujících textů, které vám poskytnou návod, jak si udržet pevné zdraví, či vyléčit tělesné neduhy.
. 

On ChiOn Chi se řadí mezi typu Oolong, pro které jsou typické antioxidační a detoxikační účinky na lidský organismus. Obsahuje mnoho cenných vitamínů (například A, B, C a E), minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin, éterických olejů, enzymů i kofein. Díky svému složení On Chi má ochlazující vliv na lidský organismus, povzbuzující účinek na lidskou mysl a příznivý vliv na štíhlou linii. Již pouhý jeden šálek v nás navodí pocit pohody, odstraní stres a dopomůže k lepší soustředěnosti a bdělosti.

Čaj Yin GouPochází z čínské provincie Anhui, kde se čajové lístky sklízejí brzy na jaře (od poloviny dubna), aby si zachovaly svou svěžest, křehkost a dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Žluto- nálev má jemnou, lehce květinovou a sladkou vůni. Chuť Yin Gou je jemná, mírně svíravá a sladká, dozvuk je krátký, středně sladký. Yin Gou se řadí mezi čínské zelené čaje, pro které je typický ochlazující vliv na lidský organismus, povzbuzující účinek na lidskou mysl a příznivý vliv na štíhlou linii.

Čaj s názvem Zlatý skořicovníkDrobné lístky čaje Huang Jin Gui se sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly svou svěžest, křehkost a dostatek zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Po sběru, který se provádí ručně, se lístky dále zpracovávají manuálně dle staletími ověřených postupů. Oblíbené čaje typu oolong vznikají tak, že se při zpracování jen částečně oxidují. Díky tradičnímu způsobu zpracování má Huang Jin Gui výraznou, květinovou vůni a oku lahodící, zbarvený nálev, díky kterému čaj získal své jméno. Jeho chuť je plná, květinová, s jemně ořechovým podtónem a dlouhotrvajícím, středně sladkým dozvukem.

Slavnosti na počest výborného čajeTo, že je Putuo Shan Fo Cha známý, velmi kvalitní a jedinečný, dokazuje i fakt, že jsou šálkem tohoto čaje uctíváni významní hosté, kteří Čínu navštíví. Ruční sběr čaje je prováděn brzy na jaře, aby si lístky zachovaly svou křehkost, svěžest a dostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků, díky kterým je čaj velmi ceněn. Po ručním sběru přichází na řadu ruční, tisíciletími prověřené zpracování dle tradičních postupů, díky kterým čajové lístky získají tmavě zelenou barvu, lesk a charakteristický tvar připomínající pulce. Číst dále o čaji Putuo Shan Fo Cha.

Čaj Vzácná rosaLístky En Shi Yu Lu se sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly svou křehkost, svěžest, dostatek vitamínů, minerálů a antioxidantů. Po sběru se lístky suší a zpracovávají tradičním způsobem pomocí páry. Výsledkem jsou stejně dlouhé, úzké a tmavě zbarvené lístky. Chuť tohoto čaje potěší nejednoho znalce čajů. Nálev je zlatavě zbarvený a má plnou, jemně kořeněnou, ovocnou chuť, kterou lze přirovnat k japonským čajům. Dozvuk je dlouhotrvající, sladký, aroma čaje je výrazné. Díky své kvalitě, zdravotním účinkům a lahodné chuti získal En Shi Yu Lu mnoho ocenění.

Čaj Zelený králSběr čajových lístků a pupenů se provádí brzy na jaře, aby si zachovaly svou křehkost, svěžest, typické aroma a co nejvíce antioxidantů, vitamínů a minerálů. Po sklizni se lístky zpracovávají tradičním způsobem. Výsledkem jsou stejně dlouhé, tenké, mírně vlnité listy a pupeny tmavě barvy. Nálev světle zelené (téměř žluté) barvy má svěží, jemnou chuť a dlouhotrvající, sladký a mírně štiplavý dozvuk. Tomu všemu dodá vůně, připomínající pečené kaštany, čaji ten správný šmrnc. Green Pekoe King má ochlazující účinek na lidský organismus a povzbuzující účinek pro lidskou mysl - pomáhá ke zvýšení soustředěnosti, bdělosti a navození pocitu pohody.

Smaragdové bambusové výhonkyZáklad čaje tvoří nerozvinuté pupeny a první lístky, které se sbírají brzy na jaře (v období oslav festivalu zvaného Qing Ming), aby si zachovaly svou křehkost a svěžest. Po sklizni se pupeny a lístky dále zpracovávají tradičním způsobem. Výsledkem jsou tipsy tvarem připomínající bambusové výhonky, které mají smaragdově barvu. Chuť čaje potěší chuťové pohárky nejednoho znalce čajů. Nálev Zhu Ye Qing Cha má jasně zelenou barvu a svěží vůni připomínající čínský deštný prales. Chuť je výrazná a zároveň jemná, s ovocnými podtóny a dlouhotrvajícím dozvukem citrusových plodů a vanilky.

Máte chuť na šálek výborného čínského čaje?Xia Zhou Bi Feng se sbírá velmi brzy z jara, a to v březnu, nejpozději však začátkem dubna, aby si lístky uchovaly svou křehkost a svěžest. Základ čaje tvoří mladé, ručně sbírané čajové lístky a pupeny. Po sklizni se čaj zpracovává tradičně. Suší se, válcuje, a to vše s láskou a péčí. Vznikají tak malé, ploché, tenké a mírně zakřivené lístky tmavé barvy, vonící po ovoci a vzhledem připomínající jehličky borovic. Nálev světle až žluté barvy má svěží chuť s jemnými podtóny ořechů, dlouhotrvající dozvuk je mírně nasládlý. Obsahuje stejně jako většina čínských zelených čajů aminokyseliny a vitamín C, díky kterým pomáhá detoxikovat naše tělo.

Nefritové lístkyČajové lístky Meng Ding Cui Yu se zde sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly svou křehkost a svěžest. Během zpracování jsou lístky deenzymovány v páře a pevně zavinuty do tvaru malých spirálek a získávají si svou typickou, tmavě (nefritovou) barvu. Chuť čaje Meng Ding Cui Yu potěší chuťové pohárky nejednoho milovníka kvalitních čínských čajů. Nálev má sytě zelenou barvu a silnou, nasládlou vůni. Chuť je příjemná, nasládlá s jemnými ovocnými podtóny, mírně tipsově natrpklá, s dlouhotrvajícím sladkým dozvukem. Jeho velmi jemná chuť by se dala přirovnat k chuti japonských čajů.

Dračí perlyTai Mu Long Zhu (Tchien-mu lung ču) neboli Dračí perly, případně Dračí oči, zaujme nejen svým tvarem čajových lístků a pupenů ručně svinutých do tvaru malých kuliček připomínajících dračí oči nebo perly, ale také velmi jemným, svěžím a sladkým nálevem, který lze z nich připravit.

Dozvuk je dlouhotrvající, hořkosladké chuti. Domovem tohoto čaje je překrásná čínská provincie Fujian, konkrétně pak oblast zvaná Fu Zhou, pohoří Tian Mu.