Slavnosti na počest výborného čajeTo, že je Putuo Shan Fo Cha známý, velmi kvalitní a jedinečný, dokazuje i fakt, že jsou šálkem tohoto čaje uctíváni významní hosté, kteří Čínu navštíví. Ruční sběr čaje je prováděn brzy na jaře, aby si lístky zachovaly svou křehkost, svěžest a dostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků, díky kterým je čaj velmi ceněn. Po ručním sběru přichází na řadu ruční, tisíciletími prověřené zpracování dle tradičních postupů, díky kterým čajové lístky získají tmavě zelenou barvu, lesk a charakteristický tvar připomínající pulce. Číst dále o čaji Putuo Shan Fo Cha.

Díky tradičním postupům je zpracován čaj nejvyšší kvality, jehož nálev má téměř čirou barvu a osvěžující aroma. Chuť je velmi jemná, s dlouhotrvajícím, mírně sladkým dozvukem.

Putuo Fo Cha obsahuje vitamín C a B, dále také flavonidy, teobromin, saponity, éterické oleje, fluoridy, karoten, kofein, stopové prvky a enzymy. Díky výše uvedeným látkám se řadí mezi čaje, které mají ochlazující vliv na lidský organismus a povzbuzující účinek na lidskou mysl. Již jeden šálek tohoto čaje dopomůže k lepší náladě, odstraní stres a zvýší soustředěnost a bdělost. 

Za zmínku stojí také antioxidační a detoxikační účinky čaje. Navíc snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, pomáhá v boji s nadbytečnými kilogramy, posiluje cévy a mírní žaludeční potíže. Díky vyššímu obsahu fluoridů působí jako prevence před vznikem zubních kazů. Třísloviny v něm obsažené zase pomáhají proti krvácení, průjmům, nadměrnému pocení a zmírňují působení některých jedů. Lze tedy říci, že Putuo Fo Cha, stejně jako ostatní čínské čaje, díky svým účinkům zlepšuje kvalitu života a podporuje tak dlouhověkost.

Příprava: Přibližně 5 až 6 gramů lístků čaje Putuo Fo Cha zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 70°C. První nálev louhujte po dobu jedné minuty. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o půl minuty a teplota vody zvyšuje přibližně o 15 °C. Nedoporučuje se doporučenou dobu louhování překračovat. Celkově lze připravit až 5 nálevů lahodné chuti. Pro lepší chuť Putuo Fo Cha se doporučuje použít přes noc odstátou vodu.

Tip: Chcete-li si chuť tohoto čaje užít naplno, snězte před jeho popíjením kousek chleba, který neutralizuje chuťově buňky a dá vyniknout jeho jemné chuti. Díky tvaru lístků Putuo Fo Cha lze připravit i skvělou podívanou pro oči. Doporučenou dávku čajových lístků vložte do předem vyhřáté konvice vyrobené ze skla a zalijte vodou. Naskytne se Vám tak pohled na pozvolna ke dnu padající a rozvíjející se lístky.

Sběr Buddhova čajeVzácný Buddhův čaj se podává jen při významných příležitostechPěstování Buddhova čaje
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit