Čaj Vzácná rosaLístky En Shi Yu Lu se sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly svou křehkost, svěžest, dostatek vitamínů, minerálů a antioxidantů. Po sběru se lístky suší a zpracovávají tradičním způsobem pomocí páry. Výsledkem jsou stejně dlouhé, úzké a tmavě zbarvené lístky. Chuť tohoto čaje potěší nejednoho znalce čajů. Nálev je zlatavě zbarvený a má plnou, jemně kořeněnou, ovocnou chuť, kterou lze přirovnat k japonským čajům. Dozvuk je dlouhotrvající, sladký, aroma čaje je výrazné. Díky své kvalitě, zdravotním účinkům a lahodné chuti získal En Shi Yu Lu mnoho ocenění.

Za zmínku stojí například ocenění Hu Bei institut Gold Award Produkt, které získal v letech 2006, 2007 a 2008 nebo 1. místo v sedmém ročníku China Tea Cup. En Shi Yu Lu je ze zdravotního hlediska výborným prostředkem na snižování vysokého krevního tlaku, cholesterolu i nadváhy. Má ochlazující účinek na lidský organismus a povzbuzující účinek pro lidskou mysl – pomáhá ke zvýšení soustředěnosti, bdělosti a navození pocitu pohody.

Hravě si poradí i se zažívacími problémy. En Shi Yu Lu obsahuje stejně jako většina čínských čajů aminokyseliny a vitamín C, díky kterým pomáhá detoxikovat naše tělo. Má také vyšší koncentraci katechinů, které v těle odstraňují volné radikály a vyšší obsah fluoridů, působících jako prevence před vznikem zubních kazů. Unikátní je tento čaj díky zvýšenému obsahu selenu, což je esenciální stopový minerál pomáhající předcházet srdečním onemocněním, poruchám růstu, rakovině, šedému zákalu a mnoha dalším onemocněním. Díky výše uvedeným účinkům na lidské zdraví, lze o En Shi Yu Lu říci, že je čajem ovlivňujícím kvalitu života a podporující dlouhověkost.

Příprava: Pro přípravu 150 mililitrů nálevu budete potřebovat jednu malou lžíci čaje En Shi Yu Lu. Voda, kterou jej přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 70 až 80 °C. Doba louhování pro první nálev by měla být 2 až 3 minuty. S dalšími nálevy se čas pro louhování prodlužuje přibližně o jednu minutu. Celkem lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti.

Tip: Chcete-li si užít naplno chuť En Shi Yu Lu, doporučujeme před jeho popíjením sníst kousek chleba. Docílíte tak neutralizace chuťových buněk. Vhodná je příprava čaje v předem vyhřáté konvici ze skla, která zajistí podívanou pro vaše oči.

Vzácný čaj Jadeitová rosaVzácná rosaČajovníkové plantáže, na kterých se pěstuje Vzácná rosa

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit