Čaj Zelený králSběr čajových lístků a pupenů se provádí brzy na jaře, aby si zachovaly svou křehkost, svěžest, typické aroma a co nejvíce antioxidantů, vitamínů a minerálů. Po sklizni se lístky zpracovávají tradičním způsobem. Výsledkem jsou stejně dlouhé, tenké, mírně vlnité listy a pupeny tmavě barvy. Nálev světle zelené (téměř žluté) barvy má svěží, jemnou chuť a dlouhotrvající, sladký a mírně štiplavý dozvuk. Tomu všemu dodá vůně, připomínající pečené kaštany, čaji ten správný šmrnc. Green Pekoe King má ochlazující účinek na lidský organismus a povzbuzující účinek pro lidskou mysl - pomáhá ke zvýšení soustředěnosti, bdělosti a navození pocitu pohody.

Obsahuje stejně jako většina čínských zelených čajů aminokyseliny a vitamín C, díky kterým pomáhá detoxikovat naše tělo. Má také vyšší koncentraci katechinů, které v těle odstraňují volné radikály a vyšší obsah fluoridů, působících jako prevence před vznikem zubních kazů. Je výborným prostředkem na snižování vysokého krevního tlaku, cholesterolu a nadváhy (TČM - tradiční čínská medicína). Pít jej mohou i lidé se zažívacími problémy, které dokáže zmírnit. Díky výše uvedeným účinkům na lidské zdraví, lze o Green Pekoe King říci, že je čajem ovlivňujícím kvalitu života a podporující dlouhověkost.

Příprava: Pro přípravu 150 mililitrů nálevu budete potřebovat jednu malou lžíci čaje Green Pekoe King. Voda, kterou jej přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 70 až 80 °C. Doba louhování pro první nálev by měla být 2 až 3 minuty. S dalšími nálevy se čas pro louhování prodlužuje přibližně o jednu minutu. Celkem lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti.

Tip: Před popíjením čaje Green Pekoe King snězte kousek chleba, který neutralizuje chuťově buňky a dá vyniknout jemné chuti tohoto čaje. Chcete-li potěšit nejen své chuťové pohárky, ale také zrak, připravujte čaj v předem vyhřáté konvici ze skla. Naskytne se vám podívaná v podobě rozvíjejících se lístků Green Pekoe King.

Není divu, že čaj Zelený král má tak honosný názevZelený král, čajový lístekSběr čaje Zelený král 

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit