Smaragdové bambusové výhonkyZáklad čaje tvoří nerozvinuté pupeny a první lístky, které se sbírají brzy na jaře (v období oslav festivalu zvaného Qing Ming), aby si zachovaly svou křehkost a svěžest. Po sklizni se pupeny a lístky dále zpracovávají tradičním způsobem. Výsledkem jsou tipsy tvarem připomínající bambusové výhonky, které mají smaragdově barvu. Chuť čaje potěší chuťové pohárky nejednoho znalce čajů. Nálev Zhu Ye Qing Cha má jasně zelenou barvu a svěží vůni připomínající čínský deštný prales. Chuť je výrazná a zároveň jemná, s ovocnými podtóny a dlouhotrvajícím dozvukem citrusových plodů a vanilky.

Díky své kvalitě a nezaměnitelné chuti získal Zhu Ye Qing Cha hned několik ocenění. Tento čínský zelený čaj má významné účinky na lidské zdraví. Zhu Ye Qing Cha odbourává stres, navozuje pocit pohody a pomáhá zvýšit soustředěnost i bdělost. Má ochlazující vliv na lidský organismus, pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem, zažívacími problémy, zvýšenou hladinou cholesterolu i nadváhou. Obsahuje aminokyseliny, vitamín C a stejně jako většina čínských zelených čajů má vyšší koncentraci katechinů, které jsou účinnými antioxidanty podporujícími dlouhověkost.

Obsahuje také poměrně značné množství fluoridů, které jsou vhodnou prevencí před vznikem zubního kazu.

Příprava: Pro přípravu 150 mililitrů nálevu budete potřebovat jednu vrchovatou čajovou lžičku (cca 2 až 3 gramy) lístků Zhu Ye Qing Cha. Voda, kterou je přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 75 - 80°C. Doba louhování pro první nálev by se měla pohybovat v rozmezí od půl do jedné minuty. S dalšími nálevy se čas pro louhování prodlužuje přibližně o půl minuty. Celkem lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti.

Tip: Chuť čaje nejlépe vynikne, pokud před jeho popíjením sníte kousek chleba, který neutralizuje chutě v ústech. Chcete-li potěšit nejen chuťové pohárky, ale také zrak, doporučujeme připravovat tento čaj v předem vyhřáté skleněné konvičce.

Čaj Smaragdové bambusové výhonkyŠálek čaje Smaragdové bambusové výhonkyČaj zvaný Bambusové výhonky

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit