On Chi se řadí mezi čaje typu Oolong, pro které jsou typické antioxidační a detoxikační účinky na lidský organismus. Obsahuje mnoho cenných vitamínů (například A, B, C a E), minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin, éterických olejů, enzymů i kofein. Díky svému složení On Chi má ochlazující vliv na lidský organismus, povzbuzující účinek na lidskou mysl a příznivý vliv na štíhlou linii. Již pouhý jeden šálek v nás navodí pocit pohody, odstraní stres a dopomůže k lepší soustředěnosti a bdělosti.
On Chi má pozitivní vliv na snižování vysokého tlaku i hladiny cholesterolu, posiluje cévy, mírní žaludeční potíže a pomáhá spalovat nadbytečný tuk. Fluoridy v čaji obsažené ve větším množství působí jako prevence před vznikem zubních kazů, třísloviny zase pomáhají proti krvácení, průjmům, nadměrnému pocení a zmírňují působení některých jedů.
Příprava: Přibližně 5 až 6 gramů On Chi zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 80 °C. První nálev louhujte po dobu půl minuty. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 15 vteřin a teplota vody zvyšuje přibližně o 15°C. Celkově lze připravit více než 3 nálevy lahodné chuti. Pro lepší chuť nálevu se doporučuje použít přes noc odstátou vodu.
Tip: Doporučenou dávku On Chi vložte do předem vyhřáté, skleněné čajové konvice a zalijte vodou. Naskytne se vám pohled na pozvolna ke dnu padající větvičky oku lahodících tvarů.
Pro zajímavost: Nálevem z On Chi se velmi často dobarvuje tradiční čínská specialita, kterou jsou tzv. čajová vejce.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit