Pochází z čínské provincie Anhui, kde se čajové lístky sklízejí brzy na jaře (od poloviny dubna), aby si zachovaly svou svěžest, křehkost a dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Žluto-zelený nálev má jemnou, lehce květinovou a sladkou vůni. Chuť Yin Gou je jemná, mírně svíravá a sladká, dozvuk je krátký, středně sladký. Yin Gou se řadí mezi čínské zelené čaje, pro které je typický ochlazující vliv na lidský organismus, povzbuzující účinek na lidskou mysl a příznivý vliv na štíhlou linii.
Obsahuje mnoho cenných vitamínů (například vitamíny A, B, C a E), minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin, kofein, éterických olejů, enzymů, díky kterým má pozitivní vliv na snižování vysokého tlaku a hladiny cholesterolu. Dále také posiluje cévy, mírní žaludeční potíže, pomáhá spalovat nadbytečný tuk, odbourává stres, zvyšuje soustředěnost a navozuje pocit pohody.
Fluoridy v čaji Yin Gou obsažené ve větším množství působí jako prevence před vznikem zubních kazů. Má také vyšší obsah tříslovin, které pomáhají proti krvácení, průjmům, nadměrnému pocení a zmírňují působení některých jedů. Stejně jako ostatní zelené čaj pocházející z Číny, má i Yin Gou antioxidační a detoxikační účinky na lidský organismus.
Příprava: Přibližně 4 až 5 gramů (jednu větší čajovou lžičku) Yin Gou zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 80 °C. První nálev louhujte po dobu jedné až dvou minut. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o dvě minuty a teplota vody zvyšuje přibližně o 15 °C. Celkově lze připravit až 3 nálevy výtečné chuti.
Tip: Doporučenou dávku čajových lístků vložte do předem vyhřáté, čajové konvice ze skla a zalijte. Naskytne se vám podívaná v podobě pomalu se rozvíjejících čajových lístků, které pozvolna padají na dno konvice.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit