Čaj Vodní vílaPo ručním sběru se lístky zpracovávají dle tradičních postupů. Nechybí ani proces oxidace, který se ve finální fázi zakončuje opalováním nad žhavým dřevěným uhlím. Výsledkem jsou poměrně velké, lehce zakroucené a tmavě zbarvené čajové lístky, ze kterých po zalití vodou vznikne žluto-oranžový nálev vydávající jemně kořeněné, pečené, sladké a podmanivé aroma. Chuť Lao Cong Shui Xian je jemná, lehce kořenitá, příjemně nahořklá, pečená a sladká, dlouhotrvající dozvuk je ušlechtilý, příjemně nahořklý, postupně sládnoucí.

Ze zdravotního hlediska se Lao Cong Shui Xian řadí mezi vyjímečné čaje. Číňani totiž věří, že díky sběru lístků z takto starých čajových keřů, pomáhá tento čaj výrazným způsobem detoxikovat a antioxidovat lidský organismus, navíc také uklidnit duši.

Lao Cong Shui Xian obsahuje mnoho cenných vitamínů (například A, B, C a E), minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin, éterických olejů a enzymů, díky kterým má ochlazující vliv na lidský organismus, příznivý vliv na štíhlou linii a povzbuzující účinek na lidskou mysl - odstraní stres, dopomůže k lepší soustředěnosti i bdělosti a navodí pocit pohody.

Má mimo jiné pozitivní vliv na snižování vysokého tlaku a hladiny cholesterolu, posiluje cévy a mírní žaludeční potíže. Třísloviny v čaji obsažené pomáhají proti krvácení, průjmům, nadměrnému pocení a zmírňují působení některých jedů - tradiční čínská medicína. Vyšší množství fluoridů zase působí jako prevence před vznikem zubních kazů.

Příprava: Přibližně 5 až 6 gramů Lao Cong Shui Xian zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 95°C. První nálev louhujte po dobu jedné minuty, s dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 30 vteřin a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit více než 5 nálevů lahodné chuti. Pro lepší chuť nálevu Lao Cong Shui Xian se doporučuje použít přes noc odstátou vodu, nejlépe zbavenou chlóru.

Tip: Doporučenou dávku Lao Cong Shui Xian vložte do předem vyhřáté, skleněné čajové konvice a zalijte vodou o teplotě 95°C. Naskytne se Vám pohled na pozvolna ke dnu padající čajové lístečky, které se začnou rozvíjet a dodávat nálevu plnou chuť.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi kvalitní čaj, je vhodné před jeho popíjením sníst kousek chleba, který neutralizuje chuti v ústech a dá vyniknout jeho netradiční chuti, kterou ocení nejeden milovník dobrých čajů pocházejících z Číny. Doporučuje se také nechat Lao Cong Shui Xian po dobu 1 až 2 let zrát. Dojde tak ke zlepšení jeho typické, jemně kořeněné chuti.

Ochutnejte čaj s poetickým názvem Vodní vílaČaj Vodní vílaLao Cong Shui Xian čaj

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit