Doporučuje se jeho příprava ve skleněném Zhongu. Nálev má světle zelenou, téměř žlutou barvu a voní po lučních květinách. Chuť Lu Mu Dan je jemná, nasládlá, s lehkými ovocnými podtóny. Dlouhotrvající dozvuk je jemný a sladký. Lu Mu Dan potěší zrak a chuťové buňky nejednoho milovníka dobrých čajů, ale také jeho tělo, protože obsahuje mnoho cenných vitamínů (například A, B, C a E), minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin, éterických olejů, enzymů a také kofein.
Díky svému složení je tento čaj vhodným prostředkem pro ochlazení, antioxidaci a detoxikaci organismu. Má pozitivní vliv na snižování vysokého tlaku, hladiny cholesterolu i nadváhy, protože pomáhá spalovat nadbytečný tuk. Dále také posiluje cévy, mírní žaludeční potíže, nadměrné pocení a působení některých jedů, které naše tělo každodenně přijímá. Fluoridy v čaji obsažené ve větším množství působí jako prevence před vznikem zubních kazů.
Lu Mu Dan má mimo jiné pozitivní vliv na lidskou mysl. Již pouhý jeden šálek odstraní stres, navodí pocit pohody a dopomůže k lepší soustředěnosti a bdělosti.
Příprava: Jeden kus Lu Mu Dan vložte do předem vyhřáté, skleněné čajové konvice a zalijte 500 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 80 °C. První nálev louhujte po dobu 4 minut, poté sceďte. Druhý nálev louhujte přibližně 3 minuty a teplotu vody zvyšte o 10 °C. Celkově lze připravit 2 nálevy lahodné chuti. Pro lepší chuť se doporučuje použít přes noc odstátou vodu, nejlépe zbavenou chlóru.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit