Kráska z YiPo ručním sběru a sušení přichází na řadu zpracování dle tradičních postupů, mezi nimiž nechybí proces oxidace. Oxidace u tohoto čaje probíhá déle, než je tomu u ostatních čínských čajů. Výsledkem jsou tmavě zbarvené, stejně velké čajové lístky, které po zalití vytvoří jasný, nálev s ušlechtilou, jemně bylinkovou vůní. Chuť Yi Mei Ren je vyvážená, jemně meduňková, s jemnými čokoládovými podtóny.

Dozvuk je poměrné krátký a sladký. Ze zdravotního hlediska je Yi Mei Ren vhodným prostředkem pro zahřátí organismu. Má pozitivní vliv na látkovou výměnu, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak, pomáhá při léčbě srdečních a cévních onemocnění i žaludečních potížích. Navíc dodává tělu energii, působí proti alergickým reakcím, zmenšuje ekzémy, podráždění kůže a působí při zácpě. Příznivě působí i na lidskou mysl. Již pouhý jeden šálek čaje odstraní stres, navodí pocit pohody, zvýší soustředěnost a navodí jasné myšlení. Obsahuje kofein, ovšem narozdíl od kávy neposkytne okamžité osvěžení, ale účinky se uvolňují postupně. Díky tomu dokáže udržet bdělost po delší dobu. Obsahuje také mnoho antioxidantů, díky kterým pomáhá v boji proti účinku volných radikálů a snižuje tak riziko vzniku nádorů. Lze tedy o Yi Mei Ren, že jde o čaj ovlivňující kvalitu života a podporující dlouhověkost.

Příprava: 2 až 3 gramy (na 100 mililitrů) Yi Mei Ren vložte do předem vyhřáté konvice ze skla a zalijte převařenou vodou, zchladlou na teplotu 90 °C. První nálev louhujte po dobu jedné minutu. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o jednu minutu a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti.

Tip: Vzhledem k tomu, že Yi Mei Ren prochází vysokým stupněm oxidace, je vhodný k dlouhodobému skladování (až několik let). Léta se na něm projeví jemnými změnami ve vůni a chuti.

Kráska z YiČaj Kráska z YiKráska z Yi se svým typickým zbarvením

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit