Čajové lístky a tipsy se sklízejí brzy na jaře (počátkem dubna), aby si zachovaly svou křehkost, svěžest, cenné minerály, vitamíny a stopové prvky pro zdraví, které jsou pro čaje řadící se do kategorie „zelených“ charakteristické. Po pečlivé a pracné ruční sklizni se lísky s tipsy zpracovávají dále dle tradičních, staletími ověřených postupů, které nikdy nezklamou. Mezi takové patří mimo jiné i pražení lístků na speciálních pánvích prováděné nad dřevěným uhlím.
Výsledkem jsou vždy tips a dva malé čajové lístky, které jsou ploché, mají tmavě zelenou barvu a zlatavý okraj. Po zalití čajových lístků Ding Gu Da Fang vodou vznikne světle zelený, téměř žlutý nálev se silnou, jemně pečenou, květinovou a sladkou vůní. Chuť tohoto čaje je lehce pečená, příjemně sladká, mírně kovová, s oříškovými podtóny. Dozvuk je středně dlouhý, příjemně sladký a ušlechtilý.
Díky svému obsahu vitamínů (např. A, B, C či E), minerálů, stopových prvků, tříslovin, saponinů, enzymů, éterických olejů, antioxidantů i kofeinu, je Ding Gu Da Fang ideálním prostředkem pro osvěžení těla i ducha.
Pravidelné popíjení tohoto čaje dopomůže ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu, zmírnění žaludečních potíží, krvácení a průjmů, spalování nadbytečného tuku, posílení cév, omezení nadměrného pocení nebo odstranění některých jedů, které denně naše tělo přijímá. Díky výše uvedeným účinkům působí Ding Gu Da Fang jako antioxidant a detoxikant organismu, který podporuje dlouhověkost. Již pouhý jeden šálek Ding Gu Da Fang odstraní stres, navodí pocit pohody a zvýší soustředěnost.
Příprava: Přibližně 4 gramy (jednu větší čajovou lžičku) Ding Gu Da Fang zalijte 100 ml převařené vody, zchladlé na teplotu 95 °C. K přípravě je vhodné použít přes noc odstátou vodu, nejlépe zbavenou chlóru. Docílíte tak ještě lepší chuti nálevu. První nálev louhujte po dobu 15 sekund až 2 minut. Doporučuje se dodržovat předepsanou dobu louhování a nepřekračovat ji, protože hrozí riziko přelouhování a zhořknutí nálevu! S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 2 minuty a teplota vody zvyšuje o 15°C. Celkově lze připravit až 5 nálevů plné a osvěžující chuti.
Tip: Doporučenou dávku Ding Gu Da Fang (na každých 100 mililitrů vody / 4 gramy čajových lístků) vložte do předem vyhřáté, čajové konvice ze skla a zalijte vodou o teplotě 95 °C. Naskytne se vám pohled na pozvolna ke dnu padající čajové lístky, které se budou pomalu rozvíjet.
Před ochutnáním nálevu Ding Gu Da Fang snězte kousek chleba, díky kterému docílíte neutralizace chuti v ústech a lepšího požitku z popíjení.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit