Čaj Velké šarlatové rouchoSvé jméno získal Da Hong Pao podle mnišských rouch, ve kterých byl v dávných dobách pašován. Po ručním sběru, který se provádí brzy na jaře (obvykle začátkem dubna), se čajové lístky zpracovávají dle tradičních postupů, tzn. pečí se nad dřevěným uhlím, apod. Lístky se sbírají ráno, kdy na čajovníkové keře svítí sluníčko. Nasbírané lístky si tak získávají svou typickou křehkost, svěžest a zároveň zachovávají dostatek vitamínů, minerálů i ostatních, zdraví prospěšných látek.

Výsledkem zpracování Da Hong Pao jsou poměrně dlouhé, mírně srolované, tvarem připomínající skořici a hnědozeleně zbarvené lístky, které po zalití vodou vytvoří , jiskrný nálev s jantarovými odlesky a s jemnou, pečenou vůní. Chuť Da Hong Pao je plná, bohatá, nezaměnitelně sametová, s příjemnými ovocnými podtóny. Dozvuk je dlouhotrvající, jemně nahořklý a příjemně nasládlý.

Pro Da Hong Pao, stejně jako ostatní Oolongy pocházející s Číny, jsou typické antioxidační a detoxikační účinky na lidský organismus. Obsahuje mnoho cenných vitamínů – např. A, B, C, E, dále také minerály, stopové prvky, třísloviny, enzymy, éterické oleje, saponiny a kofein. Díky výše uvedeným látkám má pozitivní vliv na snižování vysokého tlaku, snižování hladiny cholesterolu, navíc posiluje cévy, mírní žaludeční potíže a pomáhá spalovat nadbytečný tuk.

Má ochlazující vliv na organismus a příznivý vliv na lidskou mysl, protože odstraňuje stres, navozuje pocit pohody a pomáhá zvýšit soustředěnost. Fluoridy v Da Hong Pao obsažené působí jako prevence před vznikem zubních kazů. Obsahuje také třísloviny, které pomáhají zmírnit nadměrné pocení, působení některých jedů, se kterými musí naše tělo denně bojovat, také pomáhají zmírnit krvácení a průjmy.

Příprava: Přibližně 6 až 7 gramů Da Hong Pa zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 85 až 95 °C. První nálev louhujte po dobu 5 až 7 minut. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 5 minut a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit 2 až 3 nálevy lahodné chuti. Pro lepší chuť nálevu se doporučuje použít přes noc odstátou vodu, nejlépe zbavenou chlóru.

Tip: Krása pozvolna ke dnu padajících a pomalu se rozvíjejících čajových lístků nejlépe vynikne, pokud je vložíte do předem vyhřáté, skleněné konvice a zalijete vodou o doporučené teplotě.

Tady se pěstuje čaj Šarlatové roucho. Krása, co říkáte?Lístky čaje Da Hong Pao se sbírají s láskouČaj šarlatové roucho

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit