Čínský čaj, jeden z nejstarších přírodních léků v historii lidstva, magický životabudič a štědrý dar přírody. Číňané jsou v tomto ohledu mistry, následujme proto jejich vědomosti. Ponořte se do následujících textů, které vám poskytnou návod, jak si udržet pevné zdraví, či vyléčit tělesné neduhy.
. 

Sedm vílVýhonky čaje Qi Xian Nu jsou ochmýřené, díky čemuž získávají nádech stříbřité barvy. Pro lidi, kteří nejsou obdarováni přílišnou šikovností, je asi nepochopitelné, jak mohou být Číňané schopni uvnitř čajové kuličky zachytit na provázek jasmínové květy tak, aby vznikla tato neobvyklá podívaná – jakmile se květ v konvičce rozvine, doslova nad tím zůstává rozum stát.

Proto se kvetoucí čaje doporučuje připravovat ve skle, aby vám neušel tento jedinečný zážitek.

Černý drakČaj zvaný Wu Long – Černý drak (černí draci jsou v čínské mytologii považováni za dobrácká stvoření), se pěstuje na jihu Číny v provincii Fu-ťien.

Začal se používat k léčbě různých nemocí a mimo jiné také sloužil mnichům jako nápoj pro udržení bdělosti při každodenní meditaci. Proslavil se po celém světě a patří mezi top čínské čaje, jejichž chuť by si neměl nechat ujít žádný čajomil. U nás se s ním setkáte velmi často, neměl by chybět v žádné čajovně ani specializovaném obchodě.

Pi Lo ChungPůvod čaje sahá do provincie Jiangsu k Velkému jezeru (Tai Hu). Plantáže se zde rozprostírají v malebných horách, které poskytují výborné podmínky pro jeho nejvyšší jakost. Tradice čaje je starší než tisíc let, přesto neztratil ani trochu ze své oblíbenosti. K tomuto čaji se váže legenda pojednávající o císaři KangXi a tehdejším správci jezera. Když panovník jednoho dne dorazil na návštěvu, správce jej pohostil čajem, který nazval Ohromující, děsivý. Císaři však tak zachutnal, že se rozhodl jeho jméno změnit, a to poněkud poetičtějším směrem.

GunpowderVýroba Střelného prachu sahá až do dynastie Tchang (618-907). Lístky procházejí složitým výrobním procesem, nejprve se suší, pak sterilizují, za tepla tvarují a znovu suší. Dnes již existují průmyslové stroje, které listy tvarují (válcují), avšak nejlepší čaj tohoto druhu je ten, který se zpracovává ručně. Jedině tak si Perlový čaj dokáže zachovat nejlepší chuť a aroma. Čajové lístky mají po zpracování jednu zajímavou vlastnost, a to, že jsou lesklé. Čím lesklejší a menší, tím zpravidla bývá jejich kvalita vyšší.

Hui MingZa vznik čaje můžeme poděkovat mnichovi Huimingovi z období starodávné Číny, který se rozhodl svou usedlost na hoře Nanquan obklopit zelenoskvoucími čajovníky. Zřejmě v této myšlence spatřoval dokonalé souznění s přírodou, a vysázet čajovníky mu připadalo jako nejlepší řešení. Poprvé se tak stalo v Jingningu v roce 847. Podařilo se mu to, co možná ani zdaleka nečekal, totiž vypěstovat čaj vynikající kvality, který se stal ikonicky známým po celé Číně. Dnes, po více než tisíci letech, se stále vyváží do všech možných koutů světa.

LongjingDračí studně je taktéž místo poblíž Západního jezera, kde se také tento druh čaje zrodil. Nejznámější je pod názvem Tygří pramen. Tento magický kousíček světa přitahuje všechny turisty – „čajomily“, kteří si tuto návštěvu zkrátka nemohou nechat ujít. Nejenže si zde můžete pořídit fotografie u sochy střežící jezírko, dozvědět se několik starých, chytlavých legend o vzniku Dračí studny, ale také si zde necháte připravit vynikající čaj Dračí studna přímo z tohoto originálního zdroje! Tvrdí se, že takto připravený je nejlahodnější.

ČajKteré čínské čaje jsou nejlahodnější a blahodárně působí na lidské zdraví, a co si volil císař Qian Long z dynastie Qian? Jak jeden stejný šálek čaje dokáže někoho probrat z paralyzující únavy k životu a jiného zkroutit ke spánku? Čím se vyvolává romantická nálada a chuť k milování? A tohle je jen slabý odvar toho, co čínské čaje umí!

To jsou otázky, kterými bychom se měli zabývat především. Pojďme společně proniknout do tajů zelených lístků a prozkoumat je hodně zblízka…