Za vznik čaje můžeme poděkovat mnichovi Huimingovi z období starodávné Číny, který se rozhodl svou usedlost na hoře Nanquan obklopit zelenoskvoucími čajovníky. Zřejmě v této myšlence spatřoval dokonalé souznění s přírodou, a vysázet čajovníky mu připadalo jako nejlepší řešení. Poprvé se tak stalo v Jingningu v roce 847. Podařilo se mu to, co možná ani zdaleka nečekal, totiž vypěstovat čaj vynikající kvality, který se stal ikonicky známým po celé Číně. Dnes, po více než tisíci letech, se stále vyváží do všech možných koutů světa.
Hui Ming byl ve starověké Číně znám pod názvem Bílý čaj. I když, vlastně, zase natolik známý nebyl, jelikož v té době země čelila dopravním omezením. Jakmile se však začal vyvážet do více oblastí, získal si obrovskou oblíbenost, a to právoplatně. Jeho chuť je sladká, lahodná a tónovaná vůní ovoce. Čajové lístky jsou silné a pevné, stejně jako zdraví těch, kteří tento čaj pravidelně pijí. Zelené listy s viditelnými, bílými chloupky, v uvařeném stavu zbarví vodu mírně do zelena.
Na zdraví člověka má Hui Ming výborné účinky. Jelikož patří do skupiny zelených čajů, obsahuje spoustu důležitých prvků a vitamínů. Neutralizuje volné radikály, pravidelnou konzumací lze bojovat proti civilizačním chorobám, především proti obezitě. Má příznivé účinky na krevní oběh. Třísloviny v čaji obsažené mají pozitivní účinky na posíleníé imunitního systému. Oddaluje stárnutí buněk, což je především v dnešní době fakt, který je nutno ocenit. Díky tomu dobře působí nejen na naše vnitřní orgány, ale také to, co je nejvíce vidět - naši kůži. Čaj Hui Ming má mimo jiné dle staré legendy schopnost vyléčit slepotu.
Ano, pakliže si říkáte, že "čínské báchorky" jsou vždy nadnesené, nezbývá, než souhlasit. Ale, jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu.
Příprava: Přeléváme uvařenou vodou zchladlou na 90 - 60°C, nikdy ne vařící, jelikož by čaj ztratil množství prospěšných látek. Čaj louhujeme asi 2 - 5 minut. Je možno i déle, ale nápoj pak získá trpčí chuť, a to by byla v případě slaďoučkého Hui Mingu velká škoda. Lahodný čaj Xiang Ming zakoupíte zde>>>.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit