Výroba Střelného prachu sahá až do dynastie Tchang (618-907). Lístky procházejí složitým výrobním procesem, nejprve se suší, pak sterilizují, za tepla tvarují a znovu suší. Dnes již existují průmyslové stroje, které listy tvarují (válcují), avšak nejlepší čaj tohoto druhu je ten, který se zpracovává ručně. Jedině tak si Perlový čaj dokáže zachovat nejlepší chuť a aroma. Čajové lístky mají po zpracování jednu zajímavou vlastnost, a to, že jsou lesklé. Čím lesklejší a menší, tím zpravidla bývá jejich kvalita vyšší.
Existuje několik variant tohoto výborného čaje, zelené i černé, které se mírně liší svou chutí. Často se můžeme setkat s odrůdou Pingshui (aromatičtější), Chunmee, Tieguanyin, Huang Guanyin a Dong Ding. Pokud si budete chtít tento nápoj objednat přímo v Číně, chtějte Zhü chá. Chuť čaje je jemně medová, dochuť kouřová. Oblíbí si jej zejména ti, kteří mají rádi pikantní čaje svou chutí připomínající mátu.
Z hlediska zdraví je Gunpowder výborný na prevenci proti kazivosti zubů. Obsahuje totiž fluor, který pomáhá chrup udržet v dobrém stavu. Rovněž působí jako perfektní životabudič, takže potřebujete-li zvýšit energii, víte, jaký čaj si dát. Kromě toho má příznivé účinky na sliznici, je tedy možné jej pít jako prevenci proti různých bakteriím či zánětům.
Příprava: 1 lžíci čaje přelijte převařenou vodou zchladlou na teplotu mezi 70 - 80 °C. Listy by měly být ponořené jednu minutu a mohou se klidně použít dvakrát. Pro lepší chuť se před přípravou doporučuje horkou vodou přelít vnitřek šálku, aby byl předem zahřátý.
Gunpowder si u nás můžete zakoupit v několika typech a gramážích:
Černý Gunpowder 60 g
Černý Gunpowder 70 g
Černý Gunpowder 1 kg
Gunpowder speciál Bio 1 kg
Gunpowder speciál Bio 70 g
Gunpowder Nebeský chrám 70 g
Gunpowder Nebeský chrám 1 kg
Gunpowder Nebeský chrám 250 g
Zelený Gunpowder 1 kg
Formosa Gunpowder 70 g
Formosa Gunpowder 1 kg
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit