LongjingDračí studně je taktéž místo poblíž Západního jezera, kde se také tento druh čaje zrodil. Nejznámější je pod názvem Tygří pramen. Tento magický kousíček světa přitahuje všechny turisty – „čajomily“, kteří si tuto návštěvu zkrátka nemohou nechat ujít. Nejenže si zde můžete pořídit fotografie u sochy střežící jezírko, dozvědět se několik starých, chytlavých legend o vzniku Dračí studny, ale také si zde necháte připravit vynikající čaj Dračí studna přímo z tohoto originálního zdroje! Tvrdí se, že takto připravený je nejlahodnější.

Čajové lístky Dračí studně se suší na velkých wok pánvích, díky čemuž vzniká jejich podlouhlý, zašpičatělý tvar. Tento je v Číně tradičním symbolem pro uvítání významných zahraničních hostů, stejně jako u nás na vesnici chléb a sůl. Mile vás překvapí jeho omamná vůně a podmanivá chuť, pro kterou je typický nasládlý a nezvykle dlouhý „aftertaste“ – stejně jako například u vína se po polknutí soustředíte na jeho doznívající chuť, u Dračí studně budete chtít aftertaste zkoušet znovu a znovu. U skutečně kvalitního čaje nesmí být slabý, trávový a nahořklý.

Sklizeň a pečení vyžadují mistrovství

Sklizeň čaje je velmi náročná a zdlouhavá, správný postup je odtrhávání jednoho pupene se dvěma lístky. Jeden kilogram pak může obsahovat až osmdesát tisíc lístků. Nejlepší odrůdy se sbírají na jaře v průběhu asi šesti týdnů. Čajová pole jsou po tuto dobu doslova zahlcena sběračkami neskutečně precizních a rychlých pohybů. Přesto se ostříleným sběračům podaří nasbírat jeden pouhý kilogram za pět hodin. Tímto pro ně většinou pracovní doba končí, a není se čemu divit – ruce už pak nejsou schopny zvládnout další nápor.

Lístky se pak nechají deset hodin zavadnout, teprve pak se pečou, a to hned dvěma způsoby. Způsob Qingguo napomáhá listy tvarovat a trvá až osmnáct minut. Kvalitnější odrůdy Dračí studny vznikají při teplotě 70 – 80 °C, nižší třídy pak až při 110 stupních. Ztratí tak část své vlhkosti a nechají se asi hodinu zachladnout. Teď už je jejich osud zpečetěn – budoucí kvalita totiž závisí právě na šikovnosti toho, kdo provádí tento způsob pečení.

Druhá část pečení, Huiguo, má za úkol zabránit jakékoli další oxidaci. Dá se říci, že se jedná o jakési dosušení. Wok je nyní rozehřátá na 55°C, u nižších tříd na 60-70 stupňů. Obsluha lístky různě propírá v rukou po dobu asi dvaadvaceti minut. A pak? Následuje pečlivé třídění. Čaj je nyní připraven k balení.

Dračí studna se rozděluje ještě na několik dalších podskupin dle oblasti pěstování a dále dle tvaru jeho lístků nebo doby sběru. Nejkvalitnější bývá ze Lvího vrcholku, který v nadmořské výšce 700 až 800 metrů poskytuje podmínky pro nejlepší kvalitu. V Číně existuje mnoho dodavatelů, jako například Tian Ci Pai (天赐牌), či Huang Di Pai (皇帝牌), s jejichž čaji se často setkáváme i u nás.

S dalšími názvy Dračí studny je to dost komplikované. Můžete se klidně setkat se jmény jako je Kopí a štít, Rajská duše, Čistý jas, Vítající mráz…

Pro zdraví člověka je tento druh čaje jako malý zázrak. Kromě výjimečného požitku při jeho konzumaci zanedlouho pocítíte, že se jedná o skutečný životabudič (ne nadarmo se používá i na kocovinu). Obsahuje vitamin C, aminokyseliny a další látky zdraví prospěšné. Jeho příznivé účinky byly prokázány při léčbě ucpaných dutin nebo vysokého krevního tlaku, slouží rovněž jako prevence proti virům, při otravě jídlem. Snižuje hladinu krevního cukru a v neposlední řadě se zkoumají jeho účinky spojené s prevencí rakoviny při dlouhodobém užívání.

Příprava: až 8g čaje, 0,5l vody, teplota vody 75 - 80 °C, louhujte 2-3 minuty. Je možné takto připravit až tři nálevy.

Obezřetnost při koupi
Na kvalitní Dračí studny se již vydávají certifikáty. „Neznalým“ Evropanům se totiž velmi dobře a nadmíru lehce prodávají falsifikáty. Tento dokument jen v oblasti Západního jezera vlastní na deset tisíc pěstitelů. Jak takový čaj poznáte? Za prvé podle ceny. Podezřele levné Dračí studně se jako kvalitní jen tváří. Na obalu pravé Dračí studně bývá nalepený štítek se sériovým číslem. Ano, i tohle se dá obejít. Přece jen však máte větší jistotu, že se pravděpodobně jedná o skutečně kvalitní výrobek. Takový si můžete pořídit prostřednictvím našeho e-shopu v několika gramážích, do kterého zařazujeme výhradně jen ověřené výrobky té  nejvyšší jakosti:

Dračí studna Bio 40 g
Dračí studna Bio 1 kg
Dračí studna 70 g
Dračí studna 1 kg 

Longjing vyžaduje speciální podmínky pro pěstováníSběr LongjinguLongjing připravený ke konzumaci

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit