Díky vlhkosti vzduchu a teplotě společně s nadmořskou výškou až 1500 m nad mořem, má čaj více sladkou příchuť. Gao Shan Yun Wu bývá často nazýván čajem mraků a mlhy (který se však spíše používá pro čaj Hua Ding Yun Wu), to proto, že čajovníkové keře leží převážně celý rok ponořeny v mlhách a mracích na úbočí hor. Můžeme se také setkat s názvem čaj mlhy a nového počátku. Tento název souvisí s tím, že jsou pro něj používáný jen lístky z nejvyšší části keře. Gao Shan Yun Wu je sbírán v období od konce dubna do začátku května.
Vzhledem k tomuto krátkému úseku, jsou lístky vždy čerstvé a zabrání se tak smíchání se staršími lístky, jak se může stát u čajů sbíraných kratší dobu. Tento čaj je samořejmně zpracováván z celých lístků (není sekán), proto není nahořklý a dovoluje více možností louhování.
Samotné sesbírané lístky, nejčastěji v dopoledních hodinách, jsou posléze pokládány na bambusové listy. Zde se nechají 4-6 hodin odpočívat. Během této doby jsou schopny ztratit až 10 % své vlhkosti a stávají se tak mnohem měkčí. Dalším krokem je spaření, které má za úkol zničit enzymy, vedoucí k oxidaci čaje. Předposledním krokem je stáčení a rolování čajových lístků. Posledním krokem je sušení ve speciálních sušárnách. Celý tento postup k odstranění co nejvíce vlhkosti z lístku, aby se zabránilo jeho stárnutí. Lístky před louhováním mají tmavě zelenou barvu, po použití ale získávají odstín jasně zelený. Barva louhovaného nápoje je lehce zelenožlutá (podobná barvě olivového oleje). Aroma Gao Shan Yun Wu je podobné pečeným kaštanům, sladké s lehce praženou chutí, a stojí za vyzkoušení.
Tak jako většina zelených čajů má i Gao Shan Yun Wu blahodárný vliv na lidský organismus. Je ceněn pro své příznivé detoxikační účinky. Taktéž působí preventivně proti gastrointestinálním infekcím a zároveň působí i protiprůjmově. Dá se tedy říci, že je to takový čistič organismu a ladič trávicího traktu.
Příprava: K samotnému louhování se doporučuje voda o teplotě 82 °C, nádoba s čajovou směsí by měla být skleněná či porcelánová. Doporučená dávka čaje je jedna čajová lžička. Gao Shan Yun Wu zvládne bez potíží a ztráty kvality až tři louhování.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit