Moje známá, když byla v době parného léta poprvé v Číně, si ihned po příchodu na obchodní schůzku objednala pivo. Odpovědí jí bylo povážlivě zdvižené obočí čínských partnerů, později vysvětlení, že pivo Číňané pijí jen k jídlu. Abyste se při návštěvě této země nedostali do podobné situace, povíme si něco o tamních zvycích, co se nápojů týče. K čemu a kdy se co pije, popřípadě co si ke kterému jídlu objednat. Začněme tedy už zmíněným pivem, jedním z nejoblíbenějších nápojů i u nás.
Pivo, jak ho neznáme
Pivním fajnšmekrům by jistě chutnalo kvalitní pivo německého původu – značky Čching-taa. K jeho zvláštnostem patří použití při jeho výrobě pramenité vody, vyvěrající z hory jménem Lao-šan. Místní piva mají jinou technologickou výrobu, a tím i jinou chuť, než na kterou jsme u piv zvyklí. Jsou nasládlá, málo výrazné chuti a barvou připomínají spíše žlutou limonádu. Na čepované pivo, s hustou a vysokou pěnou, raději v Číně zapomeňte. Sice se mu říká čepované, ve skutečnosti se jedná o pivo bez tlaku – tedy lité. Zato lahvových piv různých druhů tam mají na výběr. V čínských restauracích i u nás si je můžete objednat také.
Rýžové víno saké
Když se řekne čínské víno, jako první vám přijde na mysl víno rýžové, tak zvané saké. Jedno z nejznámějších je značka Šao Sing, které nese název provincie, odkud pochází. Barvou a chutí připomíná vína chery. Používá se jako aperitiv, přidává se i do místních kuchařských specialit. Můžeme si ho ale vyrobit i doma. Co k tomu budete potřebovat?
Ingredience: 0,5 kg dobře proprané rýže, na kolečka nakrájený citron, 5 kuliček nového koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, tymián, mletou skořici, 50 g droždí namletého na kousky. Svařte 3,5 litru vody s 1,5 kg cukru.
Postup: Na dno nádoby dejte půl kila dobře proprané rýže, na kolečka nakrájený citron, 5 kuliček nového koření, 1 muškátový oříšek, 5 hřebíčků, špetku zázvoru, tymiánu, mleté skořice a 50gramů droždí namletého na kousky. Zalijte vychladlou vodou s cukrem. Zakryjete propíchaným igelitem a 6 týdnů nechte kvasit. Až bude vykvašeno, nelekněte se zápachu. Po přelití do jiné nádoby nepříjemné aroma zmízí a bude skvělé. Sushi se jím bude výborně zapíjet.
Lahodná vína z hroznů
I vína z hroznů mají v Číně hlubokou tradici. Snad jen za vlády dynastie Tchan (r. 618 – 907) nebyla tato vína v oblibě. Až v roce 1892 se vinařství Čchang-jü postaralo o věhlas čínských červených vín. Znalci si nejvíce cení vina ze Šanghaje, červená i bílá a suché bílé z Jen-tchaje (Yantai).
Tradiční Maotai
Pití alkoholických nápojů v Číně je známo více jak 3 000 let. Jeden z tradičních a nejoblíbenějších nápojů je destilát Maotai, pocházející z čínské jihozápadní provincie Kuj-čou, z města Chuaj-žen. Maotai se vyrábí z obílí, a než se dostane na trh, podstupuje náročnou přípravu a dlouholeté zrání. Obsah alkoholu je 53 –56 %. Technologický postup pochází z dob vlády dynastie Čching (1644 - 1911), ale až v roce 1915, po vystavení tohoto exponátu na mezinárodní výstavě v Panamě, vešel do širšího světového povědomí. Jeho chuť je tak specifická, že si jej nelze splést s jakoukoli jinou značkou alkoholických nápojů. Stal se spolu s whisky a koňakem nejznámějších světovým destilátem, kterým se uctívají a obdarovávají oficiální státní hosté.
Čaj jako součást života
Bezesporu nejproslavenějším a nejpoužívanějším čínským nápojem je čaj. Staří Číňané už pár století před naším letopočtem, považovali čajové lístky za takovou vzácnost, že jej předkládali jako úlitbu bohům. Byly doby, kdy se čaj popíjel jen v aristokratických kruzích. Dnes je čaj, ať zelený, černý či polofermentovaný, denním nápojem v čínských domácnostech a nesmí chybět při žádném jídle či při přátelském posezení.
Je tedy jen na nás, který nápoj si ke kterému čínskému jídlu vybereme a následně oblíbíme. Bonton však velí: Maotai i jiný likér jako aperitiv, pivo jen k jídlu,víno nebo čaj dle libosti. Tvrdý alkohol Číňané moc rádi nemají, zato ve velké oblibě je rýžové víno. Ostatní nápoje, jako různé minerálky, mošty, džusy, ovocné šťávy a další nealkoholické nápoje jistě dostanete jak v Číně, tak I v čínských restauracích u nás.