V této oblasti se kvalitní a velmi chutné čaje sbíraly již za dynastie Sung (v letech 960 až 1279). V překladu název čaje znamená „Ochmýřený vrcholek ze žlutých hor“. Huang Shan Mao Feng se sklízí brzy na jaře, kdy jsou listy mladé a svěží. U vyšších tříd tohoto čaje musí být listy stejně velké, neporušené, s dobře prokreslenými okraji, žlutozeleného nebo slonovinového zbarvení. Sklizené čajové lístky se tradičně zpracovávají horkou párou a následně na pánvi. Holt, jak už to u čínských čajů bývá, dostat je do finální kvality a podoby není žádná legrace.
Po zpracování jsou ploché, s lehce zvednutým okrajem, zářivě zelené barvy a pokryté stříbrným chmýřím. Tradiční čaj Huang Shan Mao Feng zpracovává firma z přímé dědické linie zakladatele a prvního výrobce tohoto zeleného čaje – mistra Xie Zheng'ana. Ten žil za vlády dynastie Qing a císaře Tongzhi. Nejkvalitnější Mao Feng se sklízí v době ještě před známým festivalem s názvem Qing Ming, který se koná začátkem dubna.
Chuť čaje Huang Shan Mao Feng ocení zejména znalci. Průzračný, meruňkově žlutý nálev má výrazně květinově nasládlou vůni a chuť. Ze zdravotního hlediska je Huang Shan Mao Feng výborným pomocníkem pro posílení imunity. Jednak je výborný z hlediska antibakteriálních účinků, pečuje o funkci střev a ženy jistě uvítají fakt, že slouží jako prevence proti obezitě. Rovněž udržuje v dutině ústní přirozenou mikroflóru, díky čemuž zabraňuje vzniku zubního kazu a zápachu z úst.
Příprava: 1 až 2 čajové lžičky čaje Huang Shan Mao Feng přelijte 150 ml převařené vody (pokud použijete vodu z vodovodu, je vhodné ji nechat přes noc odstát), zchladlé na teplotu mezi 70 až 80 °C. Nechte louhovat po dobu jedné minuty pro první a druhý nálev. S dalšími nálevy se čas pro louhování čaje postupně prodlužuje. Pro lepší chuť se před přípravou doporučuje horkou vnitřek šálku přelít vodou, aby byl předem zahřátý.
Čaj Mao Feng můžete zakoupit prostřednictvím našeho e-shopu zde.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit