Díky tomu, že se čajové keře pěstují v horách, přesněji řečeno v jejich stínu, dochází k tomu, že díky nedostatku světla čajové lístky netmavnou. Brzy na jaře se zde proto sklízejí mladé, svěže zelené lístky s tipsy, které jsou křehké a obsahují dostatečné množství zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Po ručním sběru přichází na řadu zpracování dle tradičních postupů, mezi které mimo jiné patří i válcování.
Díky tomu, že se čajové keře pěstují v horách, přesněji řečeno v jejich stínu, dochází k tomu, že díky nedostatku světla čajové lístky netmavnou. Brzy na jaře se zde proto sklízejí mladé, svěže zelené lístky s tipsy, které jsou křehké a obsahují dostatečné množství zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Po ručním sběru přichází na řadu zpracování dle tradičních postupů, mezi které mimo jiné patří i válcování.
Výsledkem jsou lístky s tipsy, které jsou válcovány do malých kuliček (zrnek) a mají tmavě zelenou barvu. Zrnka jsou velmi podobné čaji Gunpowder – jsou ovšem oproti němu větší, navíc je Yong Xi Huo Qing mnohem kvalitnějším čajem. Po zalití Yong Xi Huo Qing horkou vodou vznikne nálev jiskrné, světle zelené, téměř žluté barvy a svěží, květinové vůně, připomínající divoké orchideje. Nálev se doporučuje připravovat v předem vyhřáté, skleněné konvici. Po zalití vodou malé zrnka poměrně rychle „vzplanou“ a naskytne se nám tak úžasný pohled na to, jak se ze zrnek začnou rozvíjet výhonky s lístky. Díky tomuto úkazu získal čaj svůj název. Chuť Yong Xi Huo Qing je jemná, sladká, s květinovými a ořechovými podtóny. Dozvuk je dlouhotrvající, příjemně sladký, květinový.
Ze zdravotního hlediska je Yong Xi Huo Qing ideálním prostředkem pro podporu zdraví a povzbuzení mysli. Obsahuje velké množství vitamínů (A, B, C, E), minerálů, stopových prvků, tříslovin, enzymů, éterických olejů, saponinů a antioxidantů, které dopomohou ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu či zmírní žaludeční potíže, krvácení a průjmy. Látky v čaji obsažené pomáhají také ke spalování nadbytečného tuku, ochlazení organismu, posílení cév, omezení nadměrného pocení nebo odstranění některých jedů, které denně naše tělo přijímá.
Již pouhý jeden šálek Yong Xi Huo Qing odstraní stres, navodí pocit pohody a zvýší soustředěnost. Stejně jako ostatní, čínské zelené čaje, je Yong Xi Huo Qing ceněný pro své antioxidační a detoxikační účinky a lze jej zařadit mezi čaje podporující dlouhověkost. Flouridy v něm obsažené ve větším množství působí jako prevence před vznikem zubních kazů. Obsahuje málo kofeinu, proto je vhodný k celodennímu popíjení.
Příprava: Přibližně 2 gramy (jednu čajovou lžičku) Yong Xi Huo Qing zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 75 – 85 °C. K přípravě je vhodné použít přes noc odstátou vodu, nejlépe zbavenou chlóru - docílíte tak mnohem lepší chuti nálevu. První nálev louhujte po dobu 2 až 3 minut. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 2 minuty a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit až 3 nálevy plné chuti.
Tip: Před ochutnáním Yong Xi Huo Qing snězte kousek chleba. Docílíte tak neutralizace chuťových buněk v ústech a lepšího požitku z popíjení tohoto velmi kvalitního čaje.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit