Čajové lístky se sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly vše potřebné – dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků, které přispívají k celkovému zdraví. Také je důležité, aby byly lístky křehké a měly svěží barvu. Sbírají se pouze druhé lístky z větviček čajovníků, stopky a pupeny se odstraňují. Pak přichází na řadu zpracování dle tradičních postupů, mezi které patří kromě sušení i pečení na pánvích nad dřeveným uhlím. Zajímavý je způsob sušení za střídavě vysokých i nízkých teplot.
Čajové lístky se sbírají brzy na jaře, aby si zachovaly vše potřebné – dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků, které přispívají k celkovému zdraví. Také je důležité, aby byly lístky křehké a měly svěží barvu. Sbírají se pouze druhé lístky z větviček čajovníků, stopky a pupeny se odstraňují. Pak přichází na řadu zpracování dle tradičních postupů, mezi které patří kromě sušení i pečení na pánvích nad dřeveným uhlím. Zajímavý je způsob sušení za střídavě vysokých i nízkých teplot.
Výsledkem výše uvedeného způsobu zpracování jsou jemně pražené čajové lístky, které svým tvarem připomínají melounová semínka. Díky tvaru zpracovaných lístků, zelenožluté barvě nálevu a svěží chuti připomínající melounovou dužninu, získal Lu An Gua Pian svůj název.
Zelenožlutá barva nálevu má svěží, květinovou vůni a osvěžující, ovocnou a sladkou chuť. Dozvuk je středně dlouhý, nasládlý. Každý nálev má svou specifickou chuť i vůni.
Ze zdravotního hlediska je Lu An Gua Pian výborným pomocníkem při snaze posílit obranyschopnost organismu. Také organismus ochlazuje, pomáhá snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Je vhodným prostředkem pro spalování nadbytečného tuku, posílení cév, zmírnění žaludečních potíží, krvácení a průjmů, omezení nadměrného pocení a odstranění některých jedů, které jsou denně tělem přijímány.
Lu An Gua Pian obsahuje vitamíny A, B, C a E, také mnoho cenných minerálů, saponinů, tříslovin, éterických olejů, stopových prvků, enzymů a kofein. Má antioxidační a detoxikační účinky na lidský organismus a pozitivní vliv na lidskou mysl. Odstraňuje stres, pomáhá zvýšit soustředěnost a navozuje pocit pohody.
Příprava: Přibližně 3 až 4 gramy (jednu větší čajovou lžičku) Lu An Gua Pian zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 70 až 80 °C. K přípravě je vhodné použít přes noc odstátou vodu (měla by být prostá od chlóru), docílíte tak ještě lepší chuti nálevu. První nálev louhujte po dobu 3 až 4 minut. S dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o 2 minuty a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit 3 nálevy plné a osvěžující chuti Lu An Gua Pian. Chuť čaje nejlépe vynikne, pokud před jeho popíjením sníte kousek chleba. Docílíte tak neutralizace chuti v ústech.
Díky zajímavému tvaru čajových lístků se doporučuje příprava Lu An Gua Pian ve skleněné konvičce, kterou je vhodné předem nahřát. Poté do konvičky vložte doporučenou dávku čajových lístků (+1 lžičku navíc) a zalijte vodou. Naskytne se vám úžasný pohled na pozvolna ke dnu padající a pomalu se rozvíjející melounová semínka.
Tento lahodný čaj nejvyšší kvality zakoupíte také v našem e-shopu:
Melounová semínka 40 g
Melounová semínka 1 kg
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit