Za pravý Dong Ting Bi Luo Chun lze považovat pouze ten, který pochází z východní, nebo západní části chráněné oblasti u jezera Tai Hu. Produkce Dong Ting Bi Luo Chun je limitovaná. Čajové lístky se sbírají brzy na jaře (po dobu 30 dní od jarní rovnodennosti), a to pouze brzy ráno. Základ čaje tvoří pupen s jedním lístkem. Po ručním sběru přichází na řadu ruční zpracování dle tradičních postupů, ze kterých lze zmínit například sušení, pražení na speciálních pánvích, žmoulení, tím ale celý složitý proces zdaleka nekončí. Co se tedy s čajem Zelený šnek děje dál, že je tak lahodný a zdravý?
Výsledkem tohoto způsobu zpracování, které je prováděno v odpoledních hodinách v den sklizně, jsou malé, tenké, zakroucené, na povrchu ochmýřené lístky svěže zelené barvy, které svým vzhledem připomínají malé šneky. V jednom kilogramu čaje Dong Ting Bi Luo Chun je přibližně sto padesát tisíc pupenů s jedním, z poloviny otevřeným lístkem.
Po zalití Dong Ting Bi Luo Chun vodou se očím naskytne pohled na sytě žlutý nálev, který voní částečně po květinách, ovoci a oříšcích. Chuť nálevu je plná, s jemnými ovocnými, květinovými a ořechovými podtóny. Dozvuk je dlouhotrvající a příjemně sladký.
Dong Ting Bi Luo Chun obsahuje vitamíny C, B a E, také flavonidy, éterické oleje, flouridy, enzymy, stopové prvky, teobromin, saponity, karoten, kofein a další. Díky svému složení je proto tento čaj výborným prostředkem pro posílení imunity, detoxikaci organismu a posílení psychické pohody. Již pouhý jeden šálek Dong Ting Bi Luo Chun nám pomůže zlepšit celkové zdraví. Má ochlazující účinek na lidský organismus, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, pomáhá v boji s nadbytečnými kilogramy, posiluje cévy a také mírní žaludeční potíže.
Třísloviny, které jsou v čaji obsaženy, pomáhají proti krvácení, nadměrnému pocení, průjmům a zmírňují působení některých jedů, které naše tělo vědomě i nevědomě přijímá. Dong Ting Bi Luo Chun dopomůže také k lepší náladě, odstraní stres, zvýší soustředěnost a bdělost.
Mimo jiné působí jako prevence před vznikem zubních kazů, především díky vyššímu obsahu fluoridů. Obsahuje také antioxidanty, díky tomu se řadí mezi čaje zlepšující kvalitu života a podporující dlouhověkost.
Příprava: Přibližně 2 gramy lístků čaje Dong Ting Bi Luo Chun zalijte 150 mililitry převařené vody, zchladlé na teplotu 75 až 85 °C. Pro lepší chuť čaje se doporučuje použít přes noc odstátou vodu. První nálev louhujte po dobu jedné minuty, s dalšími nálevy se čas louhování prodlužuje přibližně o půl minuty a teplota vody zvyšuje o 15 °C. Celkově lze připravit až 3 nálevy plné a lahodné chuti.
Tip: Unikátní chuť čaje si nejlépe vychutnáte, pokud před jeho popíjením sníte kousek suchého chleba. Docílíte tak neutralizace chuti v ústech.
Díky zajímavému tvaru lístků čaje Dong Ting Bi Luo Chun lze připravit skvělou podívanou pro oči. Stačí, když doporučenou dávku čajových lístků vložíte do předem vyhřáté skleněné konvice a zalijete vodou. Naskytne se vám tak pohled na pozvolna ke dnu padající a rozvíjející se čajové lístky, vzhledem připomínající zelené šneky.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit