Čínská čajová vejcePro ty, kteří ještě úplně nepronikli do tajů čínské kuchyně, máme na úvod jednoduchý recept, který určitě zvládnete, i když nejste zkušení kuchaři. Vyzkoušejte netradiční úpravu klasických vařených vajíček, výsledný efekt a chuť vás i vaše hosty určitě mile překvapí. Čínská čajová vejce se hodí především pro sváteční chvíle, ale nic vám nebrání připravit si je i pro své vlastní potěšení. Kropenatá, mírně nahnědlá a uvnitř tmavá, jsou přímo k nakousnutí, a hlavně svou nezvyklostí a atraktivitou přitahují pohled.

Recept je velmi jednoduchý a určený pro zkušené i začínající kuchaře. Takto připravená vejce ozdobí obloženou mísu, vyniknou společně se zeleninou nebo sýry, ale oblíbená jsou také jako součást hlavních jídel.


Ingredience:

4 vejce

cca ½ litru vody (dle nádoby)
1 lžíce sypaného černého čaje
4 lžíce sojové omáčky
koření pěti vůní (badyán, skořice, kmín, pepř, zázvor)



Postup přípravy:

Vejce omyjeme a vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a povaříme (stačí na hniličko, maximálně však 6 minut, tak, aby ztuhl bílek) a rychle zchladíme studenou vodou. Skořápku jemně poťukáme nebo lehce poválíme po pracovní ploše tak, aby měla praskliny, ale neoloupeme!

Do vařící vody nasypeme černý čaj, koření a přidáme sojovou omáčku. Do tohoto tmavého vývaru znovu vložíme vejce, tak aby byla celá ponořená. Vejce ve vývaru vaříme na mírném ohni půl hodiny (doléváme vodu, aby byla vejce stále ponořená) a necháme je ponořená ve vývaru i vystydnout. Vejce můžete nechat ve vývaru i několik hodin, chuť bude výraznější, sytější a bude se hodit i ke kořeněným pokrmům. Po oloupání bude bílek tmavě mramorovaný. Vejce oloupeme až těsně před konzumací, rozkrájíme na osminky a podáváme.

Dobrou chuť!

Čínská čajová vejce jsou vynikající a vypadají jako skutečný mramorČínská čajová vejce oloupanáMramorovaná čajová vejce